Հայաստանի Հանրապետության ու Իսպանիայի Թագավորության պետություն-մասնավոր գործընկերության օրենսդրությունը և Հայաստանի Հանրապետությունում դրա հիմնախնդիրները - Մարգարյան, Աննա («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Պետություն-մասնավոր գործընկերության (ՊՄԳ) արդյունավետ իրագործման առաջնահերթ քայլերից մեկը ՊՄԳ օրենսդրության մշակումն է: ՊՄԳ իրավական կարգավորման միջազգային պրակտիկան ցույց է տալիս, որ ՊՄԳ զարգացումը պետք է հիմնվի որոշակի նորմատիվների վրա, որը թույլ կտա նախագծի մասնակիցներին գործել օրենսդրական դաշտում և «խաղալ» միևնույն կանոններով: Սույն հոդվածի նպատակն է ենթակառուցվածքային նախագծերի՝ տնտեսության պահանջներին համապատասխան իրագործման համար ՊՄԳ օրենսդրության կատարելագործման անհրաժեշտության հիմնավորվածությունը: Հոդվածի ուսումնասիրության խնդիրը Հայաստանի Հանրապետությունում և զարգացած երկրներում ՊՄԳ օրենսդրական առանձնահատկութ- յունների և ՀՀ-ում ՊՄԳ օրենսդրության կատարելագործման ուղիների հնարավորությունների վերհանումն է: Աշխատանքը շարադրված է երկու երկրների ՊՄԳ օրենսդրությունների համալիր վերլուծության և համեմատության մեթոդներով: Ուսումնասիրության արդյունքում եզրակացրել ենք, որ ՊՄԳ իրավական կարգավորումը կարող է ամրացնել Պետության և մասնավոր ներդրողի միջև փոխվստահությունը և նպաստել մասնավոր ներդրումների ներգրավմանը: ՊՄԳ նախագծերում ներգրավված սուբյեկտների իրավունքների և պարտականությունների հստակ սահմանումը առանցքային կարող է լինել դրանց արդյունավետ իրականացման համար: Հայաստանի Հանրապետության «Պետություն-մասնավոր գործընկերության մասին» օրենքի ընդունումը կարևոր քայլ է ենթակառուցվածքների զարգացման տեսանկյունից, այնուհանդերձ, օրենսդրության մեջ փոփոխություններ մտցնելու անհրաժեշտություն կա՝ այն ավելի ճկուն ու մատչելի դարձնելու մասնավոր գործընկերների համար: One of the priority steps for the effective implementation of Public-Private Partnership (PPP) is the development of PPP legislation. The international practice of PPP legal regulation shows that PPP development should be based on certain norms, which will allow project participants to operate in the legal field and "play" by the same rules. The purpose of this article is the justification of the need to improve PPP legislation for the implementation of infrastructure projects in accordance with the needs of the economy. The issue of the study of the article is to highlight the legislative features of PPP in the Republic of Armenia and developed countries and the ways to improve PPP legislation in Armenia. The work is written with the methods of complex analysis and comparison of PPP legislations of the two countries. As a result of the study, we concluded that PPP legal regulation can strengthen mutual trust between the State and the private investor and contribute to the attraction of private investments. The adoption of the Law of the Republic of Armenia "On Public-Private Partnership" is an important step from the point of view of infrastructure development, however, there is a need to introduce changes in the legislation to make it more flexible and accessible to private partners. Одним из приоритетных шагов для эффективной реализации государственно- частного партнерства (ГЧП) является разработка законодательства о ГЧП. Международная практика правового регулирования ГЧП показывает, что развитие ГЧП должно основываться на определенных нормах, что позволит участникам проекта действовать в правовом поле и «играть» по единым правилам. Целью данной статьи является обоснование необходимости совершенствования законодательства о ГЧП для реализации инфраструктурных проектов в соответствии с потребностями экономики. Задача исследования заключается в освещении законодательных особенностей ГЧП в Республике Армения и развитых странах и путей совершенствования законодательства о ГЧП в Армении. Работа написана с использованием методов комплексного анализа и сравнения законодательств о ГЧП двух стран. В результате исследования мы пришли к выводу о том, что правовое регулирование ГЧП может укрепить взаимное доверие между государством и частным инвестором и способствовать привлечению частных инвестиций. Принятие Закона Республики Армения «О государственно-частном партнерстве» является важным шагом с точки зрения развития инфраструктуры, однако необходимо внести изменения в законодательство, чтобы сделать его более гибким и доступным для частныx партнерax.
Keywords: Տնտեսագիտություն