Դավադրության միֆը հայկական քաղաքական դաշտում - Մարտիրոսյան, Լիանա («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Սույն հոդվածը նպատակ է հետապնդում Արցախյան հակամարտության օրինակով բացահայտել դավադրության միֆի էությունը և դրա ազդեցությունը քաղաքական ընտրություններում։ Աշխատանքի խնդիրն է բացահայտել այն մանիպուլյացիոն տեխնոլոգիաները և գործիքները, որոնք կիրառվում են իշխանության հասնելու համար։ Աշխատանքը շարադրված է պատմաքննական վերլուծության և փաստերի համեմատության մեթոդների միջոցով: Ամփոփելով սույն հոդվածը՝ կարող ենք պնդել՝ դավադրության միֆը գործիք է, որը, ազդելով հանրույթի գիտակցության վրա, նրան գցում է տեղեկատվական թակարդը, կառավարում սոցիալական վարքագիծը և մղում որոշակի գործողությունների։ Այս միֆերը քաղաքականության մեջ օգտագործվում են որպես հասարակության և սուբյեկտի հաղորդակցման ձև։ Դրանց օգտագործումը կարևորվում է հասարակության սոցիոմշակութային ճգնաժամերի ընթացքում, երբ մարդն ունի կողմնորոշվելու և ընտրություն կատարելու խնդիր։ Հետազոտությունից պարզ դարձավ, որ այսօր դավադրության միֆը շարունակում է լինել ամենից հաճախ կիրառվող քաղաքական տեխնոլոգիան Հայաստանի Հանրապետությունում։ Դրա վառ օրինակն է Արցախյան հակամարտությունը, որը որպես մանիպուլյացիոն գործիք հաճախ օգտագործվում է քաղաքական ուժերի կողմից իշխանության հասնելու համար։ Դրանք տարածվում են շնորհիվ ժամանակակից հաղորդակցային տեխնոլոգիաների և զանգվածային լրատվամիջոցների։ The purpose of this article is to use the example of the Karabakh conflict to reveal the essence of the conspiracy myth and its influence in political elections. The task of the work is to identify manipulative technologies and tools that are used to achieve power. The work was written using the methods of historical analysis and comparison of facts․ Summing up this article, we can argue that the conspiracy myth is a tool that, by influencing the public consciousness, traps them in an information trap, controls social behavior and pushes them to certain actions. These myths are used in politics as a form of communication between society and a political subject. Their use becomes important during the socio-cultural crises of society, when a person has a problem of orientation and choice. It became clear from the research that today the myth of conspiracy continues to be the most frequently used political technology in the Republic of Armenia. A striking example of this is the Karabakh conflict, which is often used by political forces as a tool of manipulation to gain power. They are widely used due to modern communication technologies and mass media. Цель данной статьи ‒ с помощью примера Карабахского конфликта выявить суть мифа заговора и его влияние в политических выборах. Задачей работы является выявление манипулятивных технологий и инструментов, которые используются для достижения власти. В ходе работы были использованы н методы исторического анализа и сравнительный метод. В итоге проведенной работы что мы можем утверждать, что миф о заговоре – это инструмент, который, воздействуя на общественное сознание, заманивает его в информационную ловушку, управляет социальным поведением и подталкивает к определенным действиям. Эти мифы используются в политике как форма коммуникации между обществом и субъектом․ Их использование становится значимым во время социокультурных кризисов общества, когда у личности возникает проблема ориентации и выбора. Из исследования стало ясно, что на сегодняшний день миф о заговоре продолжает оставаться наиболее часто используемой политической технологией в Республике Армения. Ярким примером этому является Карабахский конфликт, который часто используется политическими силами как инструмент манипуляции для получения власти. Они распространяются благодаря современным коммуникационным технологиям и СМИ․
Keywords: Լրագրություն; Քաղաքականություն