Արաբական Միացեալ Էմիրութեան հայ համայնքի ձեւաւորումը - Մենկեչյան, Շաքե («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Սոյն յօդուածի նպատակը Արաբական Միացեալ Էմիրութեանց (ԱՄԷ) Ազգային Փոքրամասնութիւններու եւ Քրիստոնեաներու համար նախատեսուած իրաւունքներն ու սահմանափակումները ուսումնասիրելն է: Խնդիր դրուած է լուսաբանել ԱՄԷ-ի տարածքին առաջին հայերու ժամանումի, հոն գտնուելու մանրամասնութիւններու։ Անդրադարձ կատարուեր է նաեւ ԱՄԷ-ի առաջին հայերու մասնագիտութիւններուն: Աշխատութիւնը գրուած է օրէնսդրական, պատմական եւ վաւերագրական փաստերու համակցուած ուսումնասիրութեամբ։ Կատարուած պատմական ուսումնասիրութեան շնորհիւ կարելի է հաստատել, որ հայերու ներկայութիւնը այդ երկրի մէջ եղած է 13-րդ դարու սկիզբէն։ Հայերը ԱՄԷ-ի մէջ հիմնադրած են բնակավայր եւ կոչած են այն Ջուղա կամ Ճուլֆար։ Այն այժմ կը գտնուի Ռաս Ալ Խայմա Էմիրութեան մէջ։ Այդ պատմական իրողութիւնը կը հաստատէ Շարժայի Կառավարիչ Շէյխ դոկտոր Սուլթան Պին Մոհամմէտ ալ-Քասիմի իր «Սարտ ալ-Զաթ» խորագրեալ գիրքին մէջ: Հայ համայնքի ձեւաւորման եւ կազմակերպչական, պատմական քայլերը կը հաստատեն, որ անցնող չորս տասնամեակներ առաջ ԱՄԷ հասած հայութեան հիմնական հեռանկարը գլխաւորաբար եղած է հայապահպանումը եւ շնորհիւ տեղի հայութեան ճիգերուն այսօր ԱՄԷ-ի հայ համայնքը կը գոյատեւէ իրենց կառուցած եւ հիմնադրուած եկեղեցիներով։ This article discusses the rights and restrictions provided for the National Minorities and Christians in the United Arab Emirates (UAE). It also covers information about the appearance of the first Armenians in the UAE, details of their stay there and the professions of the first Armenians in the UAE. This work was written with a comprehensive study of legislative, historical and documentary facts. The conducted historical research confirmes that the presence of Armenians in this country was recorded at the beginning of the 13th century. Armenians founded a settlement in the UAE and named it Jugha or Julfar, which is now located in the Emirate of Ras Al Khaimah.This historical fact is confirmed by Sheikh Dr Sultan Bin Mohammed Al Qasimi, the sovereign Ruler of the Emirate of Sharjah in his book entitled "Sard al-zat". The formation and organizational historical steps of the Armenian community confirm that the main perspective of the Armenians who arrived in the UAE four decades ago has mainly been the preservation of Armenians and thanks to their enormous efforts, today the Armenian Community of the UAE survives with the churches which are built and founded by them. Целью данной статьи является рассмотрение прав и ограничений, предусмотренных для национальных меньшинств и христиан в Объединенных Арабских Эмиратах (ОАЭ). Поставлена задача осветить подробности прибытия первых армян на территорию ОАЭ, их пребывания здесь. В работе также дются некоторые факты о профессиях и роде деятельности первых армян в ОАЭ. Работа написана на основе комплексного изучениязаконодательных, исторических и документальных фактов. Благодаря проведенным историческим исследованиям можно утверждать, что присутствие армян в этой стране датируется началом 13 века. Армяне основали поселение в ОАЭ и назвали его Джуга или Джулфар. Сейчас оно находится в эмирате Рас-Аль-Хайма. Этот исторический факт подтверждает шейх д-р Султан бин Мохаммед аль-Касими, губернатор Шарджи в своей книге под названием «Сарт аз-Зат». Становление и организационные, исторические шаги армянской общины подтверждают, что четыре десятилетия назад главной задачей армян, прибывших в ОАЭ, было в основном сохранение национальной идентичности, и благодаря усилиям местных армян сегодня армянская община в ОАЭ существует и консолидируется благодаря деятельности основанных ими церквей.
Keywords: Պատմություն