Yuroz: The Trinity of Symbols - Herkelian, Mosses (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Like many other artists, Yuroz, too, has used symbols to convey his ideas through the aesthetic and communicative impact of his paintings. Yuroz’ primary symbols are fused into a dialectic bond and form a trinity. They are the Light – as the symbol of spiritual birth, born of the subconscious, the Pomegranate – as the earthen incarnation of ethnic memory, and the Blue Rose – as the conception of mental-spiritual talents. Yuroz’ art is not limited to the narrow meaning of the word symbol. His symbols are endowed with outward beauty and imbued with inner sentimentality, expressed instinctively. His symbols spring from inner necessity and suggestion, which help and move the art-lovers and heal the souls of the humankind. Շատ նկարիչների նման, Յուրոզը նույնպես դիմել է խորհրդանիշերի, որպեսզի իր մտահղացումները հաղորդի նկարների գեղագիտական և հաղորդակցական որակի միջոցով։ Յուրոզի հիմնական խորհրդանիշերը միաձուլվում են, կազմելով եռամիասնություն։ Դրանք են. Լույսը՝ որպես ենթագիտակցականից բխող հոգևոր ծնունդ, Նուռը՝ որպես էթնիկ հիշողության երկրային մարմնացում, և Կապույտ վարդը՝ որպես մտավոր և հոգևոր տաղանդի գա-ղափար։ Յուրոզի արվեստը չի սահմանափակվում խորհրդանիշ բառի նեղ իմաստով։ Նրա խորհրդանիշերը, արտաքին գեղեցկության հետ մեկտեղ, համակված են բնազդաբար արտահայտված ներքին գերզգայունությամբ։ Յուրոզի խորհրդանիշերը գոյանում են անհրաժեշտությունից և հուզականությունից, որոնք օգնում և հուզում են արվեստասերին և դարմանում մարդկության հոգիները։. Как многие художники, Юроз также прибегал к символам с целью передачи своих идей посредством эстетического и коммуникативного воздействия картин. Основные символы Юроза срастаются, образуя триединство. Это Свет – как духовное рождение от подсознательного, Гранат – как земная инкарнация этнической памяти, и Голубая роза – как концепция умственного и духовного таланта. Искусство Юроза не ограничивается узким значением слова символ. Его символы одновременно красивы внешне и пронизаны инстинктивно выраженной внутренней сентиментальностью. Символы Юроза возникают из необходимости и чувствований, помогающих и трогающих любителей искусства и излечивающих души рода человеческого.
Keywords: Art