Краткий очерк истории балетной труппы Ереванского государственного театра оперы и балета им. Ал. Спендиаряна в 30-40-е гг. 20-го века - Саргсян, Назеник (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Очерк написан около сорока лет назад (не опубликован). Он почти полностью опирается на записи, сделанные в процессе личных бесед с балеринами, танцовщиками и хореографами, стоявшими у истоков формирования и первых двух десятилетий деятельности балетной труппы Ереванского государственного театра оперы и балета им. А. Спендиаряна. Охарактеризованы ведущие балерины и танцовщики 30-40-х гг. и отчасти репертуар. Значительное место уделено основоположнику армянского национального балета Илье Арбатову (Ягубяну). Ակնարկը գրվել է (չի հրապարակվել) մոտ քառասուն տարի առաջ և գրեթե ամբողջությամբ հիմնված է բալետի այն պարուհիների, պարողների և բալետմայստերների հետ անձնական զրույցների ընթացքում արված գրառումների վրա, ովքեր կանգնած են եղել Երևանի օպերայի և բալետի պետական թատրոնի բալետային խմբի ձևավորման ակունքներում և մեծապես նպաստել են նրա զարգացմանը առաջին երկու տասնամյակներում: Բնութագրված են 1930-1940-ականների առաջատար պարուհիներն ու պարողները, մասամբ նաև խաղացանկը։ Զգալի տեղ է հատկացված հայ ազգային բալետի հիմնադիր Իլյա Արբատովին (Յաղուբյան)։ The review was written (not published) almost forty years ago and is almost entirely based on the notes recorded during the personal conversations with those dancers and ballet-masters who contributed greatly to the formation and the first two decades of activities of the ballet group of the Yerevan State Opera and Ballet Theatre. The leading ballerinas, dancers, choreographers, as well as the repertoire of the 1930s-1940s are characterized. A considerable portion is dedicated to Ilya Arbatov (Yaghubian), the founder of the Armenian National Ballet.
Keywords: Театроведение; Киноведение