Национальный эпос как основа армянского искусства. На примере армянской симфонии - Рухкян, Маргарита (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Искусство Армении прочно основано на эпическом наследии. Эпос «Давид Са-сунский» сформировал в народе особый взгляд на отечественную историю. Загадочная мудрость эпоса «Давид Сасунский» вобрала в себя и отразила вечную пограничность армянской судьбы, двойственность истоков происхождения, широкую почву армянского искусства, граничащего и с Востоком и с Западом, героическую устремленность народа к единому духовному ориентиру, осознанную готовность к испытаниям, жертвенность… Сложные повороты истории не снижают в народе уровня высокого эпического мироощущения. Это и выражает армянское искусство. Жанр симфонии – самой крупной формы в музыкальном искусстве, стал в Армении прочной национальной художественной традицией. Հայաստանի արվեստն ամուր հենվում է էպիկական ժառանգության վրա: «Սասունցի Դավիթ» էպոսը ժողովրդի շրջանում ձևավորեց հայրենական պատմության հանդեպ առանձնահատուկ հայացք: «Սասունցի Դավիթ» էպոսի հանելուկային իմաստնությունն իր մեջ ներառեց ու արտացոլեց հայկական ճակատագրի հավերժական սահմանամերձությունը, և՛ Արևելքի, և՛ Արևմուտքի հետ սահմանակցող հայ արվեստի ծագման երկակիությունը, ամուր հիմքը, ժողովրդի՝ դեպի հոգևոր միասնական կողմնորոշիչն ուղղված հերոսական նպատակամղվածությունը, գիտակցված պատրաստակամությունը փորձություններին, անձնազոհությունը: Պատմության բարդ շրջադարձերը ժողովրդի մեջ չեն նվազեցնում էպիկական աշխարհզգացողության բարձր մակարդակը: Հենց դա էլ արտահայտում է հայ արվեստը: Սիմֆոնիայի ժանրը՝ երաժշտական արվեստի ամենախոշոր ձևը, Հայաստանի համար դարձավ ազգային գեղարվեստական ամուր ավանդույթ: The art of Armenia is firmly based on the epic heritage. The epic David of Sasun has formed a special view of national history among the people. The mysterious wisdom of the epic David of Sasun incorporates and reflects the eternal nature of the Armenians’ existence, duality in their origins, the wide grounds of Armenian art, bordering upon the East and the West, the people’s heroic aspiration towards a single spiritual guideline, conscious readiness for trials, sacrifice… Complicated twists and turns of history do not lower the level of the people's high epic worldview. This is what Armenian art expresses. The genre of the symphony, the largest form in the art of music, has become a strong national artistic tradition in Armenia.
Keywords: Музыкознание