Происхождение черкесогаев и основание города Армавира - Х. А. Поркшеян (ՀՍՍՀ ԳԱ հրատ․)
Պատմական փաստերի, նյութական և հոգևոր մշակույթի տվյալներով ապացուցվում է, որ չերքեզահայերի և Նոր Նախիջևանի հայերի միջև կան բազմաթիվ ընդհանրություններ և որ հայ ժողովրդի այդ երկու հատվածները միևնույն բնաշխարհից՝ Անիից ու Շիրակի կողմերից են: Չերքեզահայերը Թամանյան թերակղզում ու Հյուսիսային Կովկասի լեռնային շրջաններում բնակություն են հաստատել X դ. վերջին և XI դ. սկզբներին:
Keywords: History