Коммунистический Интернационал молодежи и Закавказье - Г. А. Аветисян (ՀՍՍՀ ԳԱ հրատ․)
Մինչև Հոկտեմբերյան սոցիալիստական մեծ հեղափոխությունը Անդրկովկասում գործել են մարքսիստական երիտասարդական ինտերնացիոնալիստական կազմակերպություններ։ Ռուսաստանի կոմունիստական երիտասարդական միություն ստեղծվելուց հետո, այդ կազմակերպությունները ակտիվորեն մասնակցեցին Միջազգային երիտասարդության կոմունիստական ինտերնացիոնալի ստեղծման գործին (1919 թ. նոյեմբեր)։ Արդեն 1920 թ. մայիսի վերջերին և հունիսի սկզբներին երիտասարդության Կոմինտերնի կազմում ներգրավվեցին Հայաստանի, Վրաստանի և Ադրբեջանի կոմունիստական երիտասարդական կազմակերպությունները, որոնք սեպտեմբերին գործնական մասնակցություն ունեցան Բաքվում հրավիրված Արևելքի երիտասարդության առաջին համագումարի աշխատանքներին։ Անդրկովկասի կոմերիտմիությունը ոչ միայն միացավ Երիտասարդության Կոմինտերնի պլատֆորմին, այլև իր շարքերից առաջ քաշեց երիտասարդական շարժման միջազգային գործիչներ:
Keywords: History; D History; J Political Science; JPP Political Parties