Հացը հայոց երկրագործական տոնացույցի ծիսական բանահյուսության մեջ - Կիրակոսյան, Ալինա (ՀՀ ԳԱԱ)
Երկրագործ մարդն իր գործունեության ողջ ընթացքում ծեսերով, արարողություններով և սովորույթներով ծիսական բանահյուսության մեջ ձևավորել և զարգացրել է տարվա եղանակներով պայմանավորված հստակ կրոնաբարոյական աշխարհայացք: Ժողովրդական տոնացույցի բանահյուսության ուսումնասիրության շնորհիվ որոշարկվում է առանձին տոների տեղն ու դիրքը. ուշագրավ է, որ երկրագործական ամբողջական տարեպտույտում (ցիկլ) ընդգծվում է հացի բացահայտ դերը: Հացի հետ կապված սովորույթները ծիսական բանահյուսության մեջ ունեն պաշտամունքային նշանակություն, որոնք, հիմնվելով խոսքի կամ գործողության հմայական զորության հավատալիքի վրա, զուգորդվում են արարման առասպելին: В процессе земледельческой деятельности человека формируется и развивается целостное религиозно-нравственное мировоззрение благодаря четырем временам года, что находит свое выражение в народно-земледельческом календаре, содержащем данные об обрядах, церемониях, обычаях и обрядовом фольклоре. Изучение фольклора народного календаря примечательно не только с точки зрения выяснения места и значения отдельных праздников, но и абсолютного доминирования роли хлеба в полном земледельческом цикле. В армянском обрядовом фольклоре обычаи, связанные с хлебом, имеют культовое содержание, которое, основываясь на вере в магическую силу речи или действия, сочетается с мифом о сотворении. In the process of human agricultural activity, a holistic religious and moral worldview is formed and developed due to the four seasons, which is reflected in the national agricultural calendar, containing data on rituals, ceremonies, customs and folklore. The study of the folk calendar is remarkable not only from the point of view of clarifying the place and significance of individual holidays, but also the absolute dominance of the role of bread in the full agricultural cycle. In the Armenian ritual folklore, the customs associated with bread have a cultic content, which, based on the belief in the magical power of speech or action, is combined with the myth of creation.
Keywords: Ազգագրություն; Սննդամթերք