ՀՀ գնաճի շարժընթացը 2008-2020 թթ. - Գևորգյան, Դիանա (ՀՀ ԳԱԱ)
Գնաճը խոչընդոտ է միջազգային մրցունակության համար: Յուրաքանչյուր երկիր փորձում է զսպել գնաճը, քանի որ այն հանգեցնում է տնտեսական լուրջ խնդիրների առաջացմանը։ Անհրաժեշտ է պահապանել գնաճի առավելագույն ցածր մակարդակը, որ փողը չկորցնի իր արժեքը: Գնաճը բացասաբար է ազդում նաև գնողունակության մակարդակի վրա: Դա պայմանավորված է նրանով, որ դոլարն արժեզրկված է, և նրանք չեն կարող գնել բավարար չափով ապրանքներ և օգտվել ծառայություններից: Հետևաբար, պահանջարկը նվազում է: Հավելենք, որ գնաճը իջեցնում է խնայողությունների իրական արժեքը, երբ իրական տոկոսադրույքները բացասական են: Սա նշանակում է, որ տոկոսադրույքը չի ճշգրտվում գների ընդհանուր մակարդակը բարձրացնելու համար։ Վարկառուի պարտքի իրական արժեքը նվազել է: Եթե գնաճը դառնում է անկանխատեսելի, տնտեսվարողները չեն կարող հասկանալ թե առաջիկայում գների ինչ փոփոխություն կլինի։ Եթե մասնագետները կարողանան ճշգրիտ հաշվարկել գնաճը, կապահովեն կայունություն, օրինակ՝ ընկերությունները կարող են սահմանել իրենց գները, իսկ վարկատուները՝ կարգավորել տոկոսադրույքը: Սրանք են այն պատճառները, որոնք երկրների կառավարություններին մղում են պայքարելու գնաճի դեմ: Инфляция подрывает международную конкурентоспособность. Правительства пытаются снизить инфляцию разными способами, поскольку это приводит к перекосам и проблемам в экономике. Инфляция должна поддерживаться на самом низком уровне, чтобы люди в стране были уверены в ценности собственной валюты. Явление инфляции также может привести к снижению реальной стоимости сбережений при отрицательных реальных процентных ставках. Это означает, что процентная ставка не корректируется для повышения общего уровня цены. Когда из года в год инфляция становится непредсказуемой, экономисты не могут прогнозировать, каков будет уровень инфляции в ближайшем будущем. Если бы экономисты могли рассчитать инфляцию, то это обеспечило бы стабильность, а именно: компании могли бы устанавливать свои цены, а кредиторы – урегулировать процентные ставки. Этим обусловлена борьба мировых правительств с инфляцией. Inflation undermines international competitiveness. Governments try to reduce inflation in many ways, as this leads to distortions and problems in the economy. It can reduce purchasing power and the level of demand. The phenomenon of inflation can also lead to a decrease in the real value of savings at negative real interest rates. This means that the interest rate is not adjusted to increase the overall price level. When inflation is unpredictable from year to year, economists can not predict what the rate of inflation will be in the near future. When people can accurately calculate inflation, it would be possible to rely on self-defence; for example, companies can set their own prices and lenders can adjust interest rates. Because of this, I think the government wants to fight inflation. These are reasons why governments may want to fight inflation.
Keywords: Տնտեսագիտություն