Effect of hydrophilizing additives on the desorption of furazolidone and diclofenac from silicone-based composites - Atabekyan, M. L. («Գիտություն» հրատ.)
The silicone composites, both bulk samples and films, were synthesized from hydroxyl terminated polydimethylsiloxane (PDMS-OH) and four-functional cross-linker tetraethoxysilane (TEOS) as carriers of two different drugs Furazolidone and Diclofenac sodium. To provide hydrophilic domains in the silicone elastomers, polyethylene glycol (PEG 200) and glycerol were used as hydrophylizing components. The effect of drugs’chemical structures and type of hydrophilizing components on film-forming (crosslinking-curing) duration, kinetics of drug release in vitro experiments and the composites morphology were studied. The properties of the composite films depend on both the drug’s chemical structure and the type of hydrophilizing component. Both factors influence the distribution of the drugs in the composition and its morphology, which are ultimately responsible for the kinetics of the drug release and its amount. Հիդրօքսիլ ծայրային խմբով պոլիդիմեթիլսիլօքսանների և քառֆունկցիոնալ կարող ագենտ տետրաէթօքսիսիլանի հիման վրա սինթեզվել են սիլիկոնային կոմպոզիտներ (մեծ կտորներ և թաղանթներ)՝ որպես երկու տարբեր դեղերի` ֆուրազոլիդոնի և դիկլոֆենակի կրիչներ: Սիլիկոնային էլաստոմերներում հիդրոֆիլ դոմենների առաջացումն ապահովելու համար որպես հիդրոֆիլացնող կոմպոնենտներ օգտագործվել են գլիցերին և պրոպիլեն գլիկոլ200: In vitro էքսպերիմենտներով ուսումնասիրվել է դեղերի քիմիական կառուցվածքի և հիդրոֆիլացնող կոմպոնենտների ազդեցությունը թաղանթների առաջացման (կարման ) ժամանակի և կոմպոզիտների մորֆոլոգիայի վրա: Կոմպոզիտային թաղանթների հատկությունները կախված են և՛ դեղի քիմիական կառուցվածքից, և՛ հիդրոֆիլացնող ագենտի բնույթից: Այս երկու գործոններն էլ ազդում են կոմպոզիտների բաղադրիչներում դեղերի բաշխման վրա և ձևավորում են տարբեր մորֆոլոգիաներ, որոնք, ի վերջո, պատասխանատու են դեղամիջոցի թողարկման կինետիկայի և քանակի համար: Синтезированы силиконовые композиты (в виде объемных образцов и пленок) на основе полидиметилсилоксана с концевыми гироксильными группами и тетра-этоксисилана, содержащие два разных лекарства (фуразолидон или диклофенак), а также полиэтиленгликоль или глицерин в качестве гидрофилизирующих компонентов (ГК). Исследовано влияние лекарства и типа ГК на время образования сшитых образцов, их морфологию, и кинетику выделения лекарства в экспериментах in vitro. Показано, что свойства композитных пленок зависят как от химической структуры лекарства, так и от типа ГК. Оба фактора влияют на распределение лекарства в компонентах композита и формируют различную морфологию, которая определяет количество и кинетику выделения лекарства.
Keywords: Polymer Chemistry