Синтез и некоторые биологические свойства соединений, содержащих в молекуле два остатка 5-(4-гидроксибензилиден)-4-имидазолона - Макичян, А. Т. («Գիտություն» հրատ.)
Реакцией 2-фенил-4-(4-бензоилоксиарилиден)-5(4Н)-оксазолонов с соответствующими диаминами были получены бисамиды, содержащие в молекуле двa фрагментa N,О-дибензоил-α,β-дегидротирозина. Из последних О-бензоильную защитную группу удаляли N1,N1-ди-метилпропан-1,3-диамином. Циклизация полученных бисамидов в соответствующие бисимидазолоны была проведена в диметилформамиде 1,1,1,3,3,3-гексаметилдисилазаном. Изучены антирадикальные и антихолинэстеразные свойства синтезированных соединений. 2-ֆենիլ-4-(4-բենզոիլօքսիարիլիդեն)-5(4H)-օքսազոլոնների փոխազդեցությամբ 1,4–տետրամեթիլեն– և 1,6–հեքսամեթիլենդիամինների հետ սինթեզվել են իրենց մոլեկուլում երկու N,O- դիբենզոիլ – α,β– դեհիդրոթիրոզինի մնացորդ պարունակող բիսամիդներ։ Վերջիններից N1,N1-դիմեթիլպրոպան-1,3-դիամինով հեռացվել է O-բենզոիլ պաշտպանող խումբը։ Ստացվածդիամիդների ցիկլումը համապատասխան բիսիմիդազոլոնների իրականացվել է դիմեթիլֆորմամիդում 1,1,1,3,3,3-հեքսամեթիլդիսիլազանի միջոցով։ Ուսումնասիրվել են սինթեզված միացությունների հակառադիկալային և հակախոլինէսթերազային հատկությունները։ The reaction of 2-phenyl-4-(4-benzoyloxyarylidene)-5(4H)-oxazolones with the corresponding 1,4-tetramethylene- and 1,6-hexamethylenediamines gave bisamides containing two fragments of N,O-dibenzoyl-α,β-dehydrotyrosine in the molecule. The O-benzoyl protecting group was removed from the latter with N1,N1-dimethylpropane-1,3-diamine. Cyclization of the obtained bis-amides to the corresponding bisimidazolones was carried out in dimethylformamide with 1,1,1,3,3,3-hexamethyldisilazane. Antiradical and anticholinesterase properties of the synthesized compounds were studied.
Keywords: Биоорганическая химия