Correlations between Armenian, Iranian and Syriac manuscript art - Khorozian, A. K.; Eliazyan, G. A. («Գիտություն» հրատ.)
Continuing research in the field of dyes, inks and papers used in medieval manuscripts, the department of restoration of the Scientific Research Institute after M. Mashtots (Matenadaran) tries to decode various materials typical of the manuscript culture of neighboring countries and find the edges of the interaction of cultures. For this purpose, the Matenadaran's restoration department started researching comparative structures of Iranian, Syriac and Armenian manuscripts in the XVII-XX centuries. This study reveals the interplay of cultures in neighboring countries, which also enriches historical knowledge in the field of paints, inks and calligraphy. Studies performed with the help of modern equipment have revealed numerous similarities in the structures of these materials; unique materials specific to individual cultures have also been found. Շարունակելով գիտահետազոտական աշխատանքները միջնադարյան ձեռագրերում օգտագործված ներկանյութերի, թանաքի և թղթերի ոլորտում` Մ.Մաշտոցի անվան գիտահետազոտական ինստիտուտի (Մատենադարան) վերականգնման բաժնում փորձ է արվում կատարելու հարևան երկրների ձեռագրային մշակույթին բնորոշ տարբեր նյութերի վերծանում և գտնելու մշակույթների փոխազդեցության եզրերը: Այդ նպատակով Մատենադարանի վերականգնման բաժնում սկսվել են հետազոտություններ XVII-XX դարերում իրանական, ասորական և հայկական ձեռագրերի նյութերի կառուցվածքների համեմատականների ուղղությամբ: Նշված ուսումնասիրությունը բացահայտում է հարևան երկրների մշակույթների փոխադարձ ազդեցությունը, ինչը նաև հարստացնում է պատմական գիտելիքները ներկերի, թանաքի և գրչության արվեստի ասպարեզում: Ուսումնասիրությունները, որոնք կատարվել են ժամանակակից սարքավորումներով, բացահայտել են բազմաթիվ համընկնումներ նշված նյութերի կառուցվածքներում, սակայն հայտնաբերվել են նաև չկրկնվող նյութեր, որոնք բնորոշ են առանձին մշակույթներին: Продолжая исследования в области красителей, чернил и бумаги, использованных в средневековых рукописях, в отделе реставрации института древних рукописей им. М.Маштоца (Матенадаран) сделана попытка идентификации различных материалов, характерных для рукописной культуры соседних с Арменией стран и найти грани взаимодействия культур.С этой целью в реставрационном отделе Матенадарана проведен сравнительный анализ структур материалов иранских, ассирийских и армянских рукописей XVII – XX вв. Указанное исследование раскрывает культурное влияние соседних стран, обогащая этим знания в области средневековых красок,чернил и бумаги. Исследования, проведенные с помошью современного оборудования, выявили множество совпадений в структурах упомянутых материалов, а также обнаружили неповторяющиеся элементы, характерные для отдельных культур.
Keywords: Inorganic chemistry