Геоэлектросканирование с использованием ближних наземных молний - Матевосян, А. К. (ՀՀ ԳԱԱ)
Обсуждаются результаты впервые выполненных научно-исследовательских и опытно-методических геоэлектрических режимных наблюдений грозовых процессов в геологической среде на специально подготовленном геофизическом микрօполигоне с применением аппаратно-программного комплекса «VectorGeo». Представлена и проанализирована методика нового направления электро-разведочных работ основанного на применении электрических разрядов ближних наземных молний (мгновенного гиперсильного естественного электрического поля) с целью геологогео изических исследований земной коры которая послужит основой для дальнейшего развития глубинной векторной электроразведки – ГеоЭлектроСканирования. Քննարկվում են երկրաբանական միջավայրում կայծակնային պրոցեսների գիտահետազոտական և փորձնամեթոդական երկրաէլեկ-տրական ռեժիմային դիտարկումների արդյունքները, ստացված «VectorGeo» սարքածրագրային համալիրի միջոցով հատուկ նախապատրաստված երկրաֆիզիկական միկրոփորձադաշտում: Ներկայացված և վերլուծված է էլեկտրահետախուզական աշխատանքների նոր ուղղության մեթոդիկան, որը հիմնված է կայծակի էլեկտրական լիցքաթափումները գետնին (ակնթարթային գերուժեղ բնական էլեկտրական դաշտի) օգտագործման վրա, երկրակեղևի երկրաբանա-երկրաֆիզիկական ուսումնասիրությունների համար, ինչը հիմք կհանդիսանա խորքային վեկտորական էլեկտրահետախուզության հետագա զարգացմանը` ԵրկրաԷլեկտրաՍկանավոր-մանը: The article dicusses the results of the research and empirical geo-electric regime observations of the thunderstorm processes in the geological environment through the acquired “VectorGeo” hardwarde-software complex at the specially prepared geophysical micro-test site. The methodology of a new direction of electrical exploration works based on the application of electric discharges of on-ground lightnings (instantaneous hyper-strong natural electric field) for the purpose of geological-geophysical research of the earth's crust is presented and analyzed, which will serve as the basis for the further development of deep vector electrical exploration – GeoElectroScanning.
Keywords: Геофизика