Армянское войско в эпоху Ервандидов - С. А. Есаян (ՀՍՍՀ ԳԱ հրատ․)
Հոդվածում վերլուծվում են հայկական զորատեսակները սկսած հետուրարտական ժամանակաշրջանից մինչև Երվանդյան դինաստիայի անկումը: Վերլուծվում են բանակի կազմը, թիվը, տակտիկական առանձնահատկությունները, ռազմական և մարտական ոգին: Ցույց է տրվում, որ հայկական զորքը ունենալով ուրարտական զորքի հարուստ և մարտունակ ավանդույթներ Երվանդունիների ժամանակ իր զարգացումը տարել է երկու ուղղությամբ. ա) մասնակցելով Աքեմենյան բանակի արշավներին ձեռք է բերել հարձակողական տակտիկական ունակություն, բ) հայրենիքը օտար նվաճողներից պաշտպանելու ընթացքում ձեռք է բերել պաշտպանողական մարտեր մղելու ունակություն:
Keywords: Ancient History; Military Science