О пути отступления «десяти тысяч» греков. - К. Н. Паффенгольц (ՀՍՍՀ ԳԱ հրատ․)
Հին դարերից մեզ հասած գրքերի թվում իր խոշոր, պատմական հետաքրքրությամբ առաջնակարգ տեղերից մեկն է գրավում Սոկրատի աշակերտ աթենացի Քսենոֆոնի «Անաբազիս» խորագիրը կրող աշխատությունը, ուր նկարագրված է պարսից արքայորդի Կյուրոսի արշավանքը, որն ունեցավ ողբերգական վախճան: Սակայն Կյուրոսի հույն վարձկանները Բաբելոնի մոտ գլխովին ջախջախեցին թվապես գերակշռող պարսից բանակը և կարողացան վերադառնալ հայրենիք: Դա ժամանակակիցների վրա թողեց անջնջելի տպավորություն:
Keywords: Geography; Anthropology; Recreation; Ancient History; Mathematical geography; Cartography; Geography; History; D History