Оптическая и ЭПР-спектроскопия модифицированного микроволновым методом натурального цеолита - Агамалян, Н. Р.; Бадалян, Г. Р.; Гюласарян, А. Т.; Нерсисян, М. Н.; Чилингарян, Г. Н.; Сааков, А. С.; Саргсян, A. A.; Баграмян, В. В.
Исследованы образцы натурального (природного) цеолита из месторождения Нор-Кохб (Армения), а также химически и термически модифицированного микроволновым методом в сравнении с традиционным способом. Показано, что процесс микроволновой обработки протекает в 3 раза быстрее, чем традиционный. Рентгенодифракционный анализ показывает, что основным минералом в исследуемых образцах цеолита является клиноптилолит. По результатам оптической и ЭПР-спектроскопии выявлено наличие ионов Fe3+ в каркасных и внекаркасных позициях цеолита. Изучение спектров диффузного отражения позволило заключить, что цеолит является широкозонным материалом с шириной запрещенной зоны 4.14 эВ. Ուսումնասիրվել են Նոր-Կոխբ (Հայաստան) հանքավայրի բնական ցեոլիտի նմուշները, ինչպես նաև քիմիապես և ջերմային ձևափոխված նմուշներ ավանդական մեթոդով և միկրոալիքային եղանակով: Ցույց է տրվում, որ միկրոալիքային մշակման պրոցեսը 3 անգամ ավելի արագ է ընթանում, քան ավանդականը։ Ռենտգենյան դիֆրակցիոն անալիզը ցույց է տալիս, որ հետազոտված ցեոլիտի նմուշներում հիմնական միներալը կլինոպթիլոլիտն է: Օպտիկական և ԷՊՌ սպեկտրոսկոպիայի արդյունքներով պարզվել է Fe3+ իոնների առկայությունը ցեոլիտի ցանցային և արտացանցային դիրքերում։ Ցրված անդրադարձման սպեկտրների ուսումնասիրությունը թույլ տվեց եզրակացնել, որ ցեոլիտը հանդիսանում լայնաշերտ նյութ 4.14 էՎ արգելված գոտիով։ Natural zeolite samples from the Nor-Kokhb deposit (Armenia), as well as chemically and thermally modified by the microwave method, were studied in comparison with the traditional one. It is shown that the microwave treatment process proceeds 3 times faster than the traditional one. XRD analysis shows that the main mineral in the studied zeolite samples is clinoptilolite. According to the results of optical and EPR spectroscopy, the presence of Fe3+ ions in the framework and extraframework positions of the zeolite was revealed. The study of the diffuse reflectance spectra made it possible to conclude that the zeolite is a wide-gap material with a band gap of 4.14 eV.
Keywords: Физика