Исследование изменения линейного и нелинейного показателей преломления в эллипсоидальной квантовой точке, обусловленное биэкситоном - Блеян, Ю. Ю.
С помощью вариационного метода исследованы биэкситонные состояния основного и возбужденного уровней в GaAs сильно сплюснутой эллипсоидальной квантовой точке. Пробная вариационная волновая функция биэкситона сконструирована на одночастичных волновых функций, полученных в рамках геометрического адиабатического приближения. Получены энергии биэкситона от геометрических параметров эллипсоидальной квантовой точки как для основного, так и для возбужденных состояний. Рассчитаны линейный и нелинейный показатели преломления биэкситона для одно- и двухфотонных резонансов как реальные части нелинейной восприимчивости первого и третьего порядка, соответственно. Получены спектры изменения показателя преломления биэкситона для переходов между основными состояниями от энергии фотона при разных значениях малой полуоси эллипсоидальной квантовой точки. Վարիացիոն մեթոդի շրջանակներում հետազոտվել են բիէքսիտոնային վիճակները GaAs խիստ սեղմված էլիպսարդային քվանտային կետում հիմնական և գրգռված վիճակների համար: Բիէքսիտոնի փորձնական վարիացիոն ալիքային ֆունկցիան կառուցված է մեկմասնիկային ալիքային ֆունկցիաների վրա, որոնք ստացվել են երկրաչափական ադիաբատական մոտավորության շրջանակներում: Ստացվել են բիէքսիտոնի էներգիայի կախվածությունները էլիպսարդային քվանտային կետի տարբեր երկրաչափական պարամետրերից ինչպես հիմնական, այնպես էլ գրգռված վիճակների համար: Հաշվարկվել են բիէքսիտոնի գծային և ոչ գծային բեկման ցուցիչները մեկ- և երկֆոտոնային ռեզոնանսների համար ինչպես գծային առաջին կարգի և ոչ գծային երրորդ կարգի ընկալունակությունների իրական մասեր։ Ստացվել են բիէքսիտոնի բեկման ցուցչի փոփոխության սպեկտրերը մեկ- և երկֆոտոնային ռեզոնանսների համար հիմնական վիճակների միջև անցումների համար էլիպսարդային քվանտային կետի փոքր կիսառանցքի տարբեր արժեքների դեպքում։ The biexciton states of the ground and excited levels in a GaAs strongly oblate ellipsoidal quantum dot are studied in the framework of the variational method. The trial variational wave function of the biexciton is constructed on the basis of single-particle wave functions, obtained in the scope of the adiabatic approximation. The biexciton energies for both ground and excited levels as a function of the ellipsoidal quantum dot’s small semiaxis are obtained. The linear and nonlinear refractive indexes of the biexciton around one- and twophoton resonances are calculated as real parts of the first- and third-order nonlinear susceptibilities, respectively. The spectra of changes of the biexciton refractive index for transitions between ground states as a function of the photon energy are obtained for different values of the small semiaxis of the ellipsoidal quantum dot.
Keywords: Физика