Поля зарядов и дифракционные поля в электродинамике - Балян, М. К.
Электрические и магнитные поля в некотором выбранном объеме представлены в векторной форме с помощью поверхностных и объемных интегралов. Поверхностные интегралы описывают дифракционные поля, обусловленные полями внешними к объему зарядов, а объемные интегралы описывают поля, создаваемые зарядами, движущимися внутри объема. В гармоническом (монохроматическом) случае для определенной частоты полученные формулы, описывающие дифракцию, совпадают с известными векторными формулами дифракции Кирхгофа. В стандартных случаях дифракции некоторые заряды помещают в по- лупространство перед экраном и рассматривают дифракцию полей этих зарядов во втором полупространстве за экраном. Полученные в этой работе формулы можно применять не только для таких стандартных случаев дифракции, но и тогда, когда нельзя строго разделить дифракцию и излучение. Например, когда одни заряды входят в объем, а другие выходят из выбранного объема. Էլեկտրական և մագնիսական դաշտերը ծավալում ներկայացված են վեկտորական տեսքով՝ օգտագործելով մակերևույթային և ծավալային ինտեգրալներ: Մակերևույթային ինտեգրալները նկարագրում են դաշտի դիֆրակցիան, որը ստեղծվել է ծավալից դուրս գտնվող լիցքերով, իսկ ծավալային ինտեգրալները նկարագրում են ծավալի ներսում շարժվող լիցքերի կողմից ստեղծված դաշտերը։ Հարմոնիկ (մոնոքրոմատիկ) դեպքում, որոշակի հաճախականության համար, դիֆրակցիան նկարագրող ստացված բանաձևերը համընկնում են դիֆրակցիայի հայտնի Կիրխհոֆի վեկտորական բանաձևերի հետ։ Դիֆրակցիայի ստանդարտ դեպքերում որոշ լիցքեր տեղադրվում են էկրանի դիմացի կիսատարածության մեջ և դիտարկվում է այդ լիցքերի դաշտերի դիֆրակցիան էկրանի ետևում գտնվող երկրորդ կիսատարածությունում։ Այս աշխատանքում ստացված բանաձևերը կարող են օգտագործվել ոչ միայն դիֆրակցիայի ստանդարտ դեպքերի համար, այլև այն դեպքում, երբ անհնար է խստորեն առանձնացնել դիֆրակցիան և ճառագայթումը։ Օրինակ, երբ որոշ լիցքեր մտնում են ծավալը, իսկ մյուսները թողնում են ընտրված ծավալը: Electric and magnetic fields in a volume are presented in vector form using surface and volume integrals. Surface integrals describe the diffraction of the field created by charges external to the volume, and volume integrals describe the fields created by charges moving inside the volume. In the harmonic (monochromatic) case, for a certain frequency, the obtained formulas, describing the diffraction, coincide with the well-known Kirchhoff vector formulas for diffraction. In standard cases of diffraction some charges are placed in the half-space in front of a screen and the diffraction of the fields of these charges in the second half-space behind the screen is considered. The obtained in this work formulas can be used not only for standard cases of diffraction, but also when it is impossible to strictly separate diffraction and radiation. For example, when some charges enter the volume, while others leave the selected volume.
Keywords: Физика