Фотоядерные реакции на среднетяжелых ядрах - Оганесян, Г. О.; Бахшиян, Т. М.; Мартиросян, Г. В.
В статье рассмотрены (γ,n) и (γ,p) реакции на ядрах 46,48,50Ti, 58,60Ni и 48Ca в области энергий гигантского дипольного резонанса. Проведены расчеты на основе кода TALYS 1.95 и сравнены с экспериментальными данными, существующими в литературе. Исследование выявило определенные расхождения в описании фотопротонных реакций. Расхождение увеличивается с ростом числа нейтронов мишеней. Для лучшего описания сечений этих реакций необходим учет изоспинового расщепления ГДР при расчетах. Հոդվածում դիտարկվում են (γ,n) և (γ,p) ռեակցիաները 46,48,50Ti, 58,60Ni և 48Ca թիրախների վրա հսկա դիպոլային ռեզոնանսի (ՀԴՌ) էներգետիկ տիրույթում։ Հաշվարկներն իրականացվել են TALYS 1.95 կոդի հիման վրա և հաշվարկված տվյալները համեմատվել են գրականության մեջ առկա փորձարարական տվյալների հետ: Ուսումնասիրությունները բացահայտեցին որոշակի անհամապատասխանություններ ֆոտոպրոտոնային ռեակցիաների նկարագրության մեջ։ Անհամապատասխանությունը մեծանում է թիրախում նեյտրոնների քանակի աճին զուգընթաց։ Այս ռեակցիաների կտրվածքների ավելի լավ նկարագրության համար անհրաժեշտ է հաշվի առնել ՀԴՌ -ի իզոսպինային ճեղքումը: The article considers (γ,n) and (γ,p) reactions on 46,48,50Ti, 58,60Ni and 48Ca nuclei in the energy range of giant dipole resonance. Calculations were carried out on the basis of the TALYS 1.95 code and the calculated data were compared with the experimental data available in the literature. The study revealed certain discrepancies in the description of photo-proton reactions. The discrepancy increases with the number of target neutrons. For a better description of the cross sections for these reactions, it is necessary to take into account the isospin splitting of the GDR in calculations.
Keywords: Физика