Բենզոդիօքսանների շարքից նոր սինթեզված քիմիական միացությունների հակահիպոքսիկ հատկությունների որոնում նորմոբարիկ հիպոքսիկ-հիպոքսիայի պայմաններում - Հարությունյան, Ս. Հ.; Ծատինյան, Ա. Ս.; Վարդանյան, Ս. Օ.; Գասպարյան, Հ. Վ. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Նորմոբարիկ սուր հիպոքսիկ հիպոքսիայի մեթոդով ուսումնասիրվել է նոր սինթեզված բենզոդիոքսանների շարքի ինը ածանցյալների հակահիպոքսիկ ակտի-վությունը։ Փորձարկված ինը միացություններից երեքը, որոնք ցույց են տվել հակա-հիպոքսիկ ակտիվություն 25 մգ/կգ դոզայով, կենսաբանական հետաքրքրություն են ներկայացնում որպես հակահիպոքսիկ հատկություններով նոր միացություններ և ենթակա են հետագա ուսումնասիրության: Методом нормобарической острой гипоксической гипоксии изучена антигипоксическая активность девяти производных ряда вновь синтезированных бензодиоксанов. Три из девяти испытанных соединений, проявившие антигипоксическую активность в дозе 25 мг/кг, представляют биологический интерес как новые соединения с антигипоксическими свойствами и подлежат дальнейшему изучению. Theantihypoxic activities of 9 derivatives from the series of benzodioxanes synthesized by the employees of the laboratory of the cardiovascular system of the Scientific and Technical Center of Organic and Pharmaceutical Chemistry were studied using the normobaric acute hypoxic-hypoxia method. Of the nine compounds tested, 3 compounds showed antihypoxic activity at a dose of 25 mg/kg, which are of biological interest as new compounds with antihypoxic properties and are for further study.
Keywords: Դեղագիտություն