Plasmid Profiling in Extended Spectrum β-Lactamase-Producing Human Isolates of Non-Typhoidal Salmonella - Hakobyan, S. S.; Sedrakyan, A. M. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
In this study we explored the plasmid profile of human extended spectrum β-lactamase (ESBL) producing non-typhoidal Salmonella (NTS) isolates, presence of plasmid-encoded ESBL genes of blaCTX-M-2 phylogroup in these isolates, as well as plasmid-mediated transfer of ESBL-producer phenotype. The high prevalence of the 7.7 kb plasmids, encoding CTX-M-5 β-lactamase, as well as sharing restriction profile and pCTXM5-like genetic backbone, was found in ESBL-producing S. Typhimurium isolates. The results indicated that ESBL-producing phenotype of these isolates is generally associated with the carriage of pCTXM5-1358 plasmids, which can be transferred to other clinical isolates belonging to the common in Armenia serotypes of NTS. Ուսումնասիրվել են ընդլայնված սպեկտրի β-լակտամազներ (ԸՍԲԼ) արտադրող ոչ տիֆային սալմոնելաների (ՈՏՍ) կլինիկական իզոլյատների պլազմիդային պրոֆիլները, պլազմիդներով կոդավորվող blaCTX-M-2 ֆիլոխմբին պատկանող ԸՍԲԼ-ի գենե-րի առկայությունը նշված իզոլյատներում, ինչպես նաև պլազմիդներով միջնորդա-վորված ԸՍԲԼ արտադրողի ֆենոտիպի փոխանցումը: ԸՍԲԼ արտադրող S. Typhi-murium իզոլյատների մոտ հայտնաբերվել են ընդհանուր ռեստրիկցիոն պրոֆիլ և pCTXM5-տիպի գենետիկական հենք ունեցող CTX-M-5 β-լակտամազ կոդավորող 7.7 հազ.ն.զ. չափսով պլազմիդների բարձր տարածվածություն: Արդյունքները վկայում են, որ նշված իզոլյատների ԸՍԲԼ արտադրողի ֆենոտիպը հիմնականում կապակցված է pCTXM5-1358 պլազմիդների հետ, որոնք կարող են փոխանցվել Հայաստանում տարածված ՈՏՍ սերոտիպերին պատկանող այլ կլինիկական իզոլյատների: Исследованы плазмидные профили клинических изолятов нетифоидных сальмонелл (НТС), продуцирующих β-лактамазы расширенного спектра (БЛРС), наличие кодируемых плазмидами генов БЛРС филогруппы blaCTX-M-2 в этих изолятах, а также опосредованная плазмидами передача фенотипа БЛРС-продуцента. Среди БЛРС-продуцирующих S. Typhimurium изолятов выявлена высокая распространенность кодирующих CTX-M-5 β-лактамазу плазмид размером 7.7 т.п.н., со сходным профилем рестрикции и pCTXM5-подобным генетическим каркасом. Результаты свидетельствуют о том, что фенотип продуцента БЛРС этих изолятов преимущественно ассоциирован с носительством плазмид pCTXM5-1358, которые могут передаваться другим клиническим изолятам, принадлежащим к распространенным в Армении серотипам НТС.
Keywords: Biology