Аномалия геомагнитного поля, предшествующая возникновению землетрясений на территории Республики Армения и сопредельных районов - Карапетян, Дж. К.; Геодакян, Э. Г.; Оганесян, С. М.; Шахпаронян, С. Р.; Карапетян, Р. К. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Рассматриваются предварительные результаты геомагнитных наблюдений на территории Республики Армения с целью изучения природы подготовки текто-нического землетрясения и осуществления задачи краткосрочного прогноза сейсмического события. Непосредственно на территории Армении и приграничных районов за период с 16 января по 28 июля 2022 г. произошли 18 землетрясений в магнитудном диапазоне M=3.7 - 5.4 на эпицентральном расстоянии от 47 до 355 км. Предварительный анализ режимных геомагнитных наблюдений позволил обнаружить возникновение магнитного возмущения непосредственно перед землетрясением. Рассмотрена связь амплитудночастотных характеристик этих аномальных явлений с основными параметрами (магнитуда, эпицентральное расстояние) землетрясений. Проведено всестороннее исследование этого типа геофизического поля как параметра косвенного мониторинга динамики напряженно-деформируемого состояния земной коры. Քննարկվում են Հայաստանի Հանրապետության տարածքում երկրամագնիսական դաշտի դիտարկումների արդյունքները՝ տեկտոնական երկրաշարժերի նախապատրաստման բնույթի հետազոտման և երկրաշարժերի կարճաժամկետ կանխատեսման խնդիրների լուծման նպատակով: Հայաստանի Հանրապետության և հարակից շրջաններում 2022 թվականի հունվարի 16-ից հուլիսի 28-ն ընկած ժամանակահատվածում 47-ից 355 կմ էպիկենտրոնային հեռավորությունների վրա տեղի է ունեցել M=3.7-5.4 մագնիտուդով 18 երկրաշարժ։ Մանրամասն վերլուծությունը հնարավորություն տվեց երկրաշարժերից անմիջապես առաջ հայտնաբերելու մագնիսական դաշտի վարիացիաների առաջացման նոր երևույթներ: Դիտարկվել է հայտնաբերված անոմալ երևույթների դրսևորման ամպլիտուդահաճախական բնութագրերի և երկրաշարժերի հիմնական պարամետրերի (մագնիտուդ, էպիկենտրոնային հեռավորություն) միջև կապը: Կատարվել է նմանատիպ երկրաֆիզիկական դաշտի համակողմանի ուսումնասիրություն՝ որպես երկրակեղևի լարվածադեֆորմացիոն վիճակի դինամիկայի մշտադիտարկման անուղղակի պարամետր։ This paper considers the preliminary results of geomagnetic observations on the territory of the Republic of Armenia in order to study the nature of the preparation of a tectonic earthquake and to implement the task of short-term prediction of a seismic event. The observations are from 18 earthquakes in the territory of Armenia from January 16 to July 28,2022, magnitude range 3.7 - 5.4, epicentral distances 47 - 355 km. A preliminary analysis of region geomagnetic observations made it possible to detect the occurrence of a magnetic disturbance of the geomagnetic field before an earthquake. The relationship between the amplitude-frequency characteristics of these anomalous phenomena and the main parameters (magnitude, epicentral distance, et al.) of earthquakes is considered. A comprehensive study of this type of geophysical field is carried out for indirect monitoring of the dynamics of the stress-strain rate of the earth’s crust.
Keywords: Геофизика