Antioxidant activity of extract from three species of mosses: Plagiomnium Cuspidatum, Mnium Spinosum, Anomodon Viticulosus - Semerjyan, G. H.; Semerjyan, I. H. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Phytotherapy is one of the most important areas of traditional medicine worldwide and the use of herbal remedies for various treatments is gaining great popularity. There is a growing trend toward the correlation of plant phytochemical constituents with their pharmacological activity. The mosses of Mnium spinosum, Anomodon viticulosus, Plagiomnium cuspidatum were collected from Armenia. Antioxidant activities were found for mosses 20,12 µg/ml, 21,12 µg/ml, and 44,06 µg/ml. High catalase activity was found in the aqueous extract of moss Plagiomnium cuspidatum - 83.91 µkat/g, further moss extract Mnium spinosum 71.3 µkat/g and lowest in moss extract Anomodon viticulosus – 25.0 µkat/g. The data obtained indicate that the catalase activity of moss extracts is significantly higher than that of medicinal plants. Բուսաբուժությունը ամբողջ աշխարհում ավանդական բժշկության կարևորագույն ուղղություններից է: Բրիոֆիտների վերջին դեղաբանական հետազոտությունները ցույց են տվել, որ այս բույսերում առկա ակտիվ միացությունները բավականին եզակի են և ունեն պոտենցիալ քիմիական կիրառություն և հակաօքսիդանտ ազդեծություն: Ուսունասիրվել են Հայաստանում տարածված Mnium spinosum, Anomodon viticulosus, Plagiomnium cuspidatum մամուռների լուծամզվածքների հակաօքսիդանտային ակտիվությունը, որը կազմում է համապատասխանաբար 20,12 μg/ml, 21,12 μg/ml, 44,06 μg/ml: Բարձր կատալազային ակտիվություն հայտնաբերվել է մամուռի ջրային լուծամզվածքում Plagiomnium cuspidatum – 83,91 մկաթ/գ, Mnium spinosum 71,3 մկաթ/գ և Anomodon viticulosus մամուռի լուծամզվածքում՝ 25,0 մկաթ/գ: Ստացված տվյալները ցույց են տալիս, որ մամուռների լուծամզվածքում կատալազային ակտիվությունը զգալիորեն ավելի բարձր է, քան դեղաբույսերինը: Ստացված արդյունքների հիման վրա կարելի է եզրակացնել, որ հետազոտված մամուռների լուծամզվածքները կարող են օգտագործվել որպես բնական հակաօքսիդանտի հեշտ հասանելի աղբյուր: Фитотерапия является одним из важнейших направлений народной медицины во всем мире, и использование растительных средств для различных лечебных целей приобретает все большую популярность. Наблюдается растущая тенденция к корреляции фитохимических составляющих растений с их фармакологической активностью. Нами исследовались экстракты мхов Mnium spinosum, Anomodon viticulosus, Plagiomnium cuspidatum собранных в Армении. Антиоксидантная активность обнаружена у мхов 20,12 мкг/мл, исследовались экстракты мхов Mnium spinosum, Anomodon viticulosus, Plagiomnium cuspidatum собраных в Армении. Антиоксидантная активность обнаружена у мхов 20,12 мкг/мл, 21,12 мкг/мл и 44,06 мкг/мл соответственно. Высокая каталазная активность обнаружена у водного экстракта мха Plagiomnium cuspidatum – 83,91 мккат/г, далее у экстракта мха Mnium spinosum 71,3 мккат/г, а самая низкая у экстракта мха Anomodon viticulosus – 25,0 мккат/г. Полученные данные свидетельствуют о том, что каталазная активность экстрактов мхов значительно выше, чем у лекарственных растений.
Keywords: Բուսաբուժություն