New record of desmoulin's whorl snail Vertigo Moulinsiana Dupuy, 1849 (Gastrapoda, Vertiginidae) from central Armenia - Arzumanyan, M. V. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Vertigo moulinsiana Dupuy1849, Desmoulin's Whorl Snail is known as Vulnerable IUCN Red Listed species from Eurasia. In Armenia this species was recorded in the northern and southern parts of the country. In order to understand the current distribution and status of the species field works and sampling was conducted from 2018 to 2022 during spring and autumn seasons in different locations of Armenia. New location was recorded for the species close to the Lake Sevan. Vertigo moulinsiana Dupuy 1849 տեսակը գրանցված է Բնության պահպանության միջազգային միության (IUCN) Կարմիր ցուցակում` որպես «Խոցելի»: Տեսակը տարածված է հիմնականում Եվրասիայում: Հայաստանում տեսակը նախկինում գրանցվել է հյուսիսային և հարավային շրջաններից: Տեսակի ներկայիս տարածվածությունն ու կարգավիճակը հասկանալու համար 2018- ից 2022 թվականներին գարնանային և աշնանային սեզոններին Հայաստանի տարբեր շրջաններում իրականացվել են դաշտային աշխատանքներ և նմուշառումներ։ Սևանա լճի մերձակայքում նշվել է տեսակի համար նոր տարածման կետ: Vertigo moulinsiana Dupuy 1849, зарегистрированный в Международном Красном Списке (МCOP) как уязвимый вид. Vertigo moulinsiana в основном встречается в Евразии. В Армении вид встречается в северных и южных областях. Для того, чтобы понять текущее распространение и состояние вида, с 2018 по 2022 гг. в течение весеннего и осеннего сезонов в разных местах Армении проводились полевые работы и отбор проб. Для вида отмечено новое местонахождение вблизи озера Севан.
Keywords: Կենդանաբանություն