Հայաստանի կենդանական աշխարհի համար առաջին անգամ նշված տիդեիդ տզերը (Arcarifomes Tydeidae) - Ստեփանյան, Ն. Տ. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Աշխատության մեջ ներկայացված են 2020-2022 թթ. ընթացքում Հայաստանի տիդեիդ տզերի հետազոտության արդյունքները, որոնց հիմքում դրված են սեփական հավաքագրումների տվյալները: Աշխատանքը Հայաստանի տիդեիդ տզերի ֆաունայի վերաբերյալ մեր հետազոտության շարունակությունն է: Առաջին անգամ Հայաստանի ֆաունայի համար նշվում են տզերի չորս նոր տեսակներ՝ Tydulosus dumosus, Kuznetcow, 1973, Tydulosus visendus, Kuznetcow, 1973, Pronematus unconai, Baker, 1944, Tydeus placticus Livshitz, 1973, երեք ցեղից՝ Tudulosus Baker, 1965, Pronematus Baker, 1965; Tydeus Koch, 1835: Հայտնաբերված տեսակները մանրապատրաստուկների տեսքով պահվում են Հայաստանի Հանրապետության գիտությունների ազգային ակադեմիայի կենդանաբանության և հիդրոէկոլոգիայի գիտական կենտրոնի կենդանաբանության ինստիտուտի փորձարարական կենդանաբանության լաբորատորիայի հավաքածուներում: В работе представлены результаты исследований по клещам-тидеидам Армении, проведенныe за период 2020–2022 гг., в основу которых положены данные собственных сборов. Сообщение является продолжением наших исследований по фауне тидеид Армении. Впервые для фауны Армении отмечены четыре новых вида клещей – Tydulosus dumosus, Kuznetcow,1973; Tydulosus visendus, Kuznetcow, 1973; Pronematus anconai, Baker,1944; Tydeus placitus Livshitz, 1973; из трех родов; Tudulosus Baker,1965; Pronematus Baker,1965; Tydeus Koch,1835. Типы выявленных видов хранятся в коллекциях лаборатории экспериментальной зоологии Института зоологии Научного центра зоологии и гидроэкологии Национальной академии наук Республики Армения. The paper presents the results of studies on tideid mites in Armenia, conducted for the period 2020–2022, which are based on the data of our own collections. The message is a continuation of our research on the Armenian tideid fauna. For the first time, four new species of ticks were noted for the fauna of Armenia – Tydulosus dumosus, Kuznetcow, 1973; Tydulosus visendus; Pronematus unconai, Baker, 1944; Tydeus placitus Livshitz, 1973; from three genera; Tudulosus Baker, 1965; Pronematus Baker, 1965; Tydeus Koch, 1835.
Keywords: Կենդանաբանություն