Membrane Stabilizing Effect of Curcumin on Chronic Cadmium Intoxication - Simonyan, R. M.; Simonyan, G. M.; Babayan, M. A.; Simonyan, M. A. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
A new mechanism of Curcumin membrane stabilizing effect on white rats tissue cells’ membranes (brain, liver, kidneys, lungs, spleen, small intestine and heart) with chronic cadmium intoxication was defined. The white rats were divided into 3 groups (4 rats in each): 1) rats received water by drinking – control (C); 2) rats received CdSO4 with drinking water (0,3 mg/kg/day) during 28 days – (Cd ); 3) rats received CdSO4 and Curcumin (200 mg/kg/day) at the same time during 28 days (Cd+Cur). Compared to the control (C) group the specific content of total fractions of new membrane components (total fractions of superoxide-producing and thermostable associate isoforms between NADPH containing lipoprotein (NLP) and NADPH oxidase (Nox)) – NLP-Nox significantly increased in the second group, which caused a corresponding destabilization of biomembranes. In the Cd+Cur group, under the influence of Curcumin, depending on the organ, there is a tendency to approach the specific contents of total fractions of NLP-Nox isoforms of above mentioned tissues to control in varying degrees. The membranostabilizing effect of Curcumine was revealed. Որոշվել է Կուրկումինի թաղանթակայունացնող ազդեցության նոր մեխանիզմը սպիտակ առնետների հյուսվածքային թաղանթների վրա (ուղեղ, լյարդ, երիկամներ, թոքեր, փայծաղ, բարակ աղիք և սիրտ) կադմիումով քրոնիկական թունավորման ժամանակ: Սպիտակ առնետները բաժանվել են 3 խմբի՝ 1) առնետները ստացել են խմելու ջուր՝ ստուգիչ խումբ (Ս), 2) առնետները ստացել են խմելու ջրով CdSO4 (0,3 մգ/կգ/օր)՝ 28 օրվա ընթացքում (Cd), 3) առնետները ստացել են CdSO4 և Կուրկումին (200 մգ/կգ/օր) միաժամանակ՝ 28 օրվա ընթացքում (Cd+Cur): Ստուգիչ (Ս) խմբի հետ համեմատած՝ նոր թաղանթային բաղադրամասերի տոտալ ֆրակցիաների տեսակարար պարունակությունը (սուպերօքսիդ արտադրող և ջերմակայուն ասոցիատների իզոձևերի տոտալ ֆրակցիաները NADPH պարունակող լիպոպրոտեինի (ՆԼՊ) և NADPH օքսիդազի (Nox) միջև)՝ ՆԼՊ-Nox-ը նկատելիորեն բարձրացել էր երկրորդ խմբում, որն առաջացրել էր թաղանթների համապատասխան անկայունացում: Cd+Cur խմբում, կախված օրգանից, Կուրկումինի ազդեցության տակ վերը նշված հյուսվածքների ՆԼՊ-Nox իզոձևերի տոտալ ֆրակցիաների տեսակարար պարունակություններից, առկա է տարբեր աստիճանի՝ ստուգիչին մոտենալու միտում: Բացահայտվել է Կուրկումինի թաղանթակայունացնող ազդեցությունը: Определен новый механизм мембраностабилизирующего действия Куркумина на мембраны клеток тканей белых крыс (мозг, печень, почки, легкие, селезенка, тонкий кишечник и сердце) при хронической кадмиевой интоксикации. Белых крыс разделили на 3 группы (по 4 крысы в каждой): 1) крысы, получившие питьевую воду – контрольная группа (К); 2) крысы получившие CdSO4 с питьевой водой (0,3 мг/кг/сут) в течение 28 дней – (Cd); 3) крысы, получившие CdSO4 и куркумин (200 мг/кг/сут) в одно и то же время в течение 28 дней (Cd+Cur). По сравнению с контрольной группой (K) удельное содержание суммарных фракций новых мембранных компонентов (суммарные фракции супероксид продуцирующих и термостабильных изоформ ассоциатов между NADPH содержащим липопротеином (НЛП), и NADPH-оксидазой (Nox)) – НЛП-Nox, значительно увеличилось во второй группе, что вызвало соответствующую дестабилизацию биомембран. В группе Cd+Cur, в зависимости от органа, под влиянием Куркумина наблюдается тенденция к приближению удельных содержаний суммарных фракций изоформ НЛП-Nox вышеуказанных тканей к контролю различной степени. Выявлено мембраностабилизирующее действие Куркумина.
Keywords: Biochemistry