Characteristics of development and damage of Stictocephala bubalus f. in Verishen community of Syunik marz - Manvelyan, A. A.; Ghazaryan, M. H.; Babayan, A. A. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
The geographical location of the Syunik region of the Republic of Armenia, the global warming of the climate, the presence of fodder plants have ensured the survival, reproduction and territorial settlement of Stictocephala bubalus F., in new, more southern settlements. As a result of our research in 2019-2021, in the orchards of Verishen community of Syunik marz, we have registered the harmfulness of Stictocephala bubalus F., which is located at an altitude of 1645- 1650 m. At the initial stage damage was observed on several cultivated fruit species, and later to wild species.The pest damages the trees both during feeding and during spawning, causing cuts. In Vernashen Stictocephala bubalus F. mostly damages pears and apples from fruit trees. ՀՀ Սյունիքի մարզի աշխարհագրական դիրքը, կլիմայի գլոբալ տաքացումը, կերաբույսերի առկայությունն ապահովել են գոմշանման ցիկադայի գոյատևումը, բազմացումը և տարածքային բնակեցումը նոր, ավելի հարավային բնակավայրերում: 2019-2021թթ. մեր կողմից կատարված ուսումնասիրությունների արդյունքում Սյունիքի մարզի Վերիշեն համայնքի, որը գտնվում է 1645- 1650 մ բարձրության վրա, պտղատու այգիներում արձանագրել ենք գոմշանման ցիկադայի վնասակարություն: Սկզբնական փուլում վնասը դիտվել է պտղատու մի քանի մշակովի տեսակների վրա, իսկ հետագայում՝ նաև վայրի տեսակների: Վնասատուն ծառերին վնասում է ինչպես սննդառության ընթացքում, այնպես էլ ձվադրման ժամանակ՝ առաջացնելով կտրվածքներ: Վերիշենում ցիկադան պտղատեսակներից առավել շատ վնասում է տանձենուն, խնձորենուն: Географическое положение Сюникской области Республики Армения, глобальное потепление климата, наличие кормовых растений обеспечили выживание, размножение территориальное расселение буйволовидной цикадки в новых, более южных местообитаниях. 2019–2021г. в результате наших исследований мы зафиксировали вредоносность буйволовидная цикадка в садах общины Веришен Сюникской области, которая расположена на высоте 1645-1650м над уровнем моря. В начальной фазе повреждения наблюдались на нескольких культивируемых видах плодов, а затем и на дикорастущих видах. Вредитель, нанося надрезы, повреждает деревья, как во время питания, так и в период яйцеклада. В садах общины Веришен из плодовых деревьев больше всего цикадка повреждает груши и яблони
Keywords: Բուսաբանություն