Оценка инсектицидной активности комплексных растительных экстрактов совместно с их эфирными маслами в регуляции численности личинок колорадского жука (Leptinotarsa Decemlineata Say.) - Аветисян, А. М.; Григорян, А. Ф.; Степанян, И. Э. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Изучена инсектицидная активность комплексных растительных экстрактов совместно с их эфирными маслами, выделенных из Artemisia absinthium L., Achillea biebersteinii Afan., Ocimum basilicum L., произрастающих в Армении, в отношении личинок колорадского жука. Высокая биологическая активность против личинок выявлена у комплексного экстракта вместе с его эфирным маслом, полученного из растения O. basilicum – 44 % после второй обработки и 100 % – после пятой. Предложено использовать растение O. basilicum в биологической борьбе с личинками колорадского жука. Հետազոտված է Հայաստանում հանդիպող Artemisia absinthium L., Achillea biebersteinii Afan., Ocimum basilicum L. բույսերից ստացված համալիր մզվածքների և եթերայուղերի համատեղ միջատասպան ակտիվությունը կոլորադյան բզեզի թրթուրների հանդեպ։ Թրթուրների դեմ բարձր կենսաբանական ակտիվություն դրսևորվել է O. basilicum-ից ստացված համալիր մզվածքի և նրա եթերայուղի համատեղ ազդման դեպքում՝ 44 % երկրորդ և 100 % հինգերորդ մշակման արդյունքում։ Առաջարկվում է O. basilicum-ը կիրառել կոլորադյան բզեզի թրթուրների դեմ կենսաբանական պայքարում։ The insecticidal activity of compound plant extracts with their essential oils in complex, isolated from Artemisia absinthium L., Achillea biebersteinii Afan., Ocimum basilicum L. growing in Armenia against Colorado potato beetle reddish larvae was studied. High insecticidal activity against larvae of the Colorado potato beetle was found in complex extract with her essential oil obtained from O. basilicum plant – 44 % after the second treatment and 100 % after the fifth treatment. It is proposed to use the plant O. basilicum in the biological control of Colorado potato beetle larvae.
Keywords: Կենսաբանություն; Բժշկագիտություն; Կենսատեխնոլոգիա; Բուսաբանություն; Կենդանաբանություն; Ֆիզիոլոգիա; Մանրէաբանություն; Կենսաքիմիա; Կենսաֆիզիկա; Գենետիկա