Социально-экономические предпосылки распространения марксизма в Закавказье - В. Р. Маилов (ՀՍՍՀ ԳԱ հրատ․)
1861 թ. երկյուղ կրելով Ռուսաստանում վրա հասնող ագրարային հեղափոխությունից, ցարական կառավարությունը վերացրեց ճորտատիրական իրավունքը։ Գյուղացիական ռեֆորմը, պահպանելով գյուղում հին ավատական-ճորտատիրական մնացուկները, բայց և այնպես օբյեկտիվորեն նպաստեց նոր կապիտալիստական հասարակական-տնտեսական պայմանների հաստատմանը։ Անդրկովկասի բանվորական շարժման պատմության մեջ պրոլետարիատի առաջին տարերային ելույթներն անհետք չանցան, դրանք կապիտալիզմի զարգացման բազայի վրա մարքսիզմ-լենինիզմի հեղափոխական մեծ գաղափարների տարածմանը նպաստող պայմաններ ստեղծեցին։
Keywords: Social Sciences; Social history and conditions; Social problems; Social reform