Хоран армянских миниатюр как вид исполнительской площадки - Э. X. Петросян (ՀՍՍՀ ԳԱ հրատ․)
Խորանը մանրանկարչության մեջ երեք-չորս սյունից բաղկացած մի կառուցվածք է։ Սյուները դրված են ոչ մեծ և ոչ բարձր մի հարթակի վրա, ապա ծածկված են արխիտրավով և մուտքով։ Ուսումնասիրողներից շատերը խորան մանրանկարների նախատիպ համարում են հնում փայտե, ապա քարե նույնատիպ շինությունները։ Խորան տերմինի ստուգաբանական վերլուծությունը բերում Է այն եզրակացության, որ նախնադարյան համայնական կարգերում խորանն իրենից ներկայացրել Է մի վրան, որտեղ պահվել են դիմակներ, զգեստներ, ծիսական ու բեմական անհրաժեշտ իրեր:
Keywords: Изобразительное искусство