Տոհմիկ զինագործ Չիֆթալարյանների զինագործական գործիքների համալիրը(ըստ ՀԱԹ-ի «Ազգագրություն և կենցաղ-2» հավաքածուի) - Այվազյան, Էմմա
Աշխատանքի նպատակն է Հայոց ազգագրության թանգարանի Չիֆթալարյան տոհմիկ զինագործների հավաքածուի հիման վրա պատկերացում կազմել 19-րդ դարավերջի 20-րդ դարասկզբի հայ զինագործության մասին՝ ներկայացնելով մի ժամանակաշրջան, երբ վարպետ-արհեստավորի ավանդական աշխատանոց էր մուտք գործել գործարանային արտադրության աշխատանքային գործիքը, որի օգտագործումը առավել բարձր տեխնիկական մակարդակի էր հասցնում զենքի նմուշը, և միևնույն ժամանակ մեծապես պահպանվում էին ավանդականն ու ազգայինը: Աշխատանքը կնպաստի հավաքածուի հանրահռչակմանը՝ ուսումնասիրող հանրության ուշադրությունը հրավիրելով թանգարանային նյութին: Хранящаяся в Музее этнографии армян коллекция дарений династии оружейников Чифталарян включает около 2200 музейных предметов - орудия для изготовления и обработки ствола, прессы, штампы, формы для патронов и дробей, напильники и т. д, а также ствола для пистолетов и винтовок, прицельные шкалы ружья, и другие части огнестрельного оружия. Коллекция была сформирована в ходе научных экспедиций в Джавахк в 1978 и 1987гг. Коллекция Чифталарянов, хоть и периодически, но постоянно пополнялась. Последним приобретением стал дар историка и публициста Айка Демояна Музею этнографии армян. Предметы были преимущественно приобретены путем дарений и лишь небольшая часть - покупок. Коллекцию можно разделить на две части: рабочие инструменты и предметы, изготовленные оружейниками династии Чифталарян и фабричного производства. The collection of the dynastic gunsmiths Chiftalaryans, kept in the Armenian Ethnographic Museum, includes about 2200 museum items: tools for making gun barrels, presses, stamps, bullet moulds, hammers, etc., as well as pistol, rifle barrels and other details of firearm. The collection was formed mainly due to the scientific expeditions to Javakhk in 1978 and 1987. Although intermittently, the collection was constantly replenished. The latest achievement of the museum is the collection of donations from historian Hayk Demoyan. The collection could be divided into two parts: working tools and items made by the Chiftalarians and those of manufactured in Europian and Russian cities.
Keywords: Ազգագրություն