«Կումայրի» պատմամշակութային արգելոց-թագարանում պահպանվող Շիրակավանի պատահական գտածոների շուրջ - Ավագյան, Ինգա
Կումայրի» պատմամշակութային արգելոց-թանգարանը ստեղծվել է 1980թ. և իր ստեղծման օրվանից ծավալել է գիտահավաքչական գործունեություն` թանգարանի հավաքածուն մշտապես հարստացնելով հնագիտական նոր գտածոներով: Հավաքածուի մեջ առանձնահատուկ են 1980- ական թթ. վերջին և 1990-ականների սկզբին Շիրակավան գյուղում պատահականորեն գտնված մի քանի բրոնզե գտածոները: Որևէ տեղեկություն իրերի հայտնաբերման մասին չի պահպանվել: Նույնիսկ իրերի դամբարանային ծագումը փաստագրող որևէ տեղեկություն գոյություն չունի: Սույն հաղորդման մեջ ներկայացված են այդ պատահական գտածոները՝ բրոնզե թաս և բրոնզե չորս կախիկներ, կատարվել է նրանց համեմատական ուսումնասիրություն և դասակարգում ըստ տիպերի: В работе представлены случайные находки из села Ширакаван Ширакского марза, которые хранятся в археологическом фонде Историко-культурного музея-заповедника ՞Кумайри՞. Случайные находки были обнаружены во время строительных работ, которые проводились в селе Ширакаван в конце 1980-х – начале 1990-х гг. Коллекция состоит из бронзовых изделий - бронзовая чаша и бронзовые штандарты-подвески двух типов. Бронзовые штандарты датируются началом I-ого тысячелетия- IX-VIII вв. до Р. Х., а бронзовая чаша - XII-X вв. до Р. Х. The work presents random findings from the village of Shirakavan, Shirak Marz. Chance findings were discovered during the construction work that was carried out in the village of Shirakavan in the late 1980s - early 1990s. The collection consists of bronze items - a bronze bowl and two types of bronze standards-pendants. Bronze standards date back to the beginning of the 1st millennium-9th-8th centuries BC, and a bronze bowl -XII-X centuries BC.
Keywords: Հնագիտություն