Դարձվածքները և դրանց ոճական արժեքը Աբիգ Ավագյանի արձակում - Եղիազարյան, Սաթենիկ
Հոդվածում քննվում են Աբիգ Ավագյանի արձակում տեղ գտած դարձվածքները, որոնք, լինելով վերաիմաստավորված կայուն կապակցություններ, «արտահայտում են այդ ժողովրդի զուտ ազգային, միայն նրան բնորոշ մտածողություն` կապված նաև կենցաղի, ազգային սովորույթների և ապրելակերպի հետ»: Անժխտելի է, որ յուրաքանչյուր ազգի գրականության մեծագույն արժանիքներից մեկը ազգային դիմագծի, կոլորիտի, գուներանգի վերարտադրությունն է: Իսկ դարձվածքը բոլոր լեզվամիջոցներից ամենից լավ է արտահայտում ժողովրդի ոչ միայն լեզվամտածողության ու հոգեբանության ինքնատիպությունը, այլև կենսափորձը, պատմությունը, սովորույթները, կենցաղն ու աշխարհաճանաչումը: Վերջիններիս միջոցով է նաև, որ գեղարվեստական խոսքը դառնում է դիպուկ, պատկերավոր և արտահայտիչ: Исследуя нашедшие в прозе А. Авагяна фразеологизмы, приходим к выводу, что с применением фразеологизмов слово писателя стало родственным народному языковому мышлению, четким, образным и многозначным, поскольку фразеологизмы являются незаменимыми способами стилизации слова. Studying the phraseological units found in A. Avagyan's prose, we conclude that the writer's speech has become close to the national language thinking (awareness): proper, descriptive and diverse; they are indispensable means of speech styling.
Keywords: Լեզվաբանություն