Շիրակի արդի երգիծական բանահյուսությունը - Հովհաննիսյան, Ռոզա
Շիրակի երգիծական բանահյուսությունն առավելապես դրսևորվում է բանավոր երգաստեղծության հետևյալ ժանրերում՝ տեղական զրույցներ, անեկդոտներ, ժողովրդական խաղիկներ, կշտամբանքի խոսքեր, մականուններ, առած-ասացվածքներ և այլն։ Շիրակի մարզում բանահյուսական տեքստը գերազանցապես դրսևորվում է ծեսի, սովորույթի ու ավանդույթի համատեքստում՝ պատումի տարաբնույթ ձևերով ու ազգաբանական շերտերի ընդգրկմամբ: Շիրակի երգիծական բանահյուսության նմուշների քննությամբ կարելի է հավաստել, որ Գյումրի քաղաքն իր հոգևոր ծննդաբանության ու լեզվամտածողության մեջ ամփոփում է Ալաշկերտից, Ներքին Բասենից, Կարինից ու Կարսից վերաբնակեցվածների քաղաքային տիպի բանահյուսությունն ու հումորը: Շիրակի երգիծական բանահյուսության նմուշներում առկա են հանկարծաստեղծության տարրն ու ինքնաստեղծման տաղանդը։ Сатирический фольклор Ширака наиболее выражен в следующих жанрах устной поэзии: местных сказах, шутках, народных играх, словах упрека, прозвищах, пословицах и др. В Ширакской области фольклорный текст превосходно проявляется в контексте обряда, обычая и традиции, с различными формами повествования и включением этнологических пластов. Рассматривая образцы сатирического фольклора Ширака, можно утверждать, что город Гюмри в своей духовной генеалогии и языкознании обобщает городской фольклор и юмор переселенцев из Алашкерта, Басена, Карина и Карса. В образцах сатирического фольклора Ширака присутствуют элементы импровизационного творчества и таланта самосозидания. The satirical folklore of Shirak is widely expressed in the following genres of oral poetry: local conversations, anecdotes, folk games, words of reproach, nicknames, proverbs, etc. In the Shirak region, the folklore text is perfectly manifested in the context of ritual, custom and tradition, with various forms of narration and ethnographic layers. Considering the samples of the satirical folklore of Shirak, it can be stated that the city of Gyumri in its spiritual genealogy and linguistics generalizes the urban folklore and humor of the settlers from Alashkert, the Inner Basin, Karin and Kars. In the samples of satirical folklore of Shirak the elements of improvisation are dominant.
Keywords: Բանահյուսություն