Анализ понятия относительности в познании - А. 3. Алоян (ՀՍՍՀ ԳԱ հրատ․)
Ժամանակակից գիտական գրականության մեջ հաճախ կարելի է հանդիպել մեր դատողությունների, մտքերի, տեսությունների, գիտելիքների պայմանական, հարաբերական բնույթի վերաբերյալ հիշատակությունների: Ինչպես ցույց է տալիս ուշադիր քննությունը, հարաբերականության բոլոր նման արտահայտությունները հանդիսանում են իմացության պրոցեսում առկա երկու, տարբեր բովանդակության հարաբերականությունների դրսևորումները: Դրանցից առաջինը, որը կարելի է բնորոշել որպես մեր գիտելիքների լրիվության (ամփոփվածության) հարաբերականություն, նկատի ունի օբյեկտիվ աշխարհի իրերի, երևույթների մասին մարդկային գիտելիքների առաջընթացն ամբողջովին վերցրած, և արտահայտում է այն փաստը, որ երևույթների, իրերի ճանաչումն ընթանում է նրանց ոչ լրիվ իմացությունից դեպի ավելի լրիվ իմացությունը:
Keywords: Философия