Impact of HBsAg Serological Testing in Pregnant Women for Improvement of Hepatitis B Vaccinations in Newborns in Armenia - Melkonyan, N. S.; Hovhannisyan, H. S.; Badalyan, A. R. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Результаты проведенного исследования массового серологического тестирования на носительство HBsAg вирусного гепатита среди 6789 беременных женщин, за период с июля 2010г. по июль 2013г., выявили наличие HBsAg в 1,03% (n=70, M±SD=17,5±10,5, 95% CI 15–20). Полная и своевременная вакцинация новорожденных первой дозой вакцины против гепатита В в г.Ереване за 2010-2013гг. достоверно улучшилась (p<0,001). Распространенность гепатита B среди всего населения и среди женщин в Армении за 2016-2018 гг. все еще продолжается. Показатели носительства гепатита В среди всего населения увеличились с 10,8 до 21,7, а среди женщин – с 9,9 до 19,4. Հետազոտության արդյունքները վկայում են, որ Երևանում 2010-2013թթ. ընթացքում 6789 հղիների զանգվածային սքրինինգի արդյունքում HBsAg–վիրուսակրության տարածվածությունը կազմել է 1,03% (n=70, M±SD=17,5±10,5, 95% CI 15–20): Երևանում նորածինների շրջանում կատարված հեպատիտ Բ-ի ընդհանուր և ժամանակին պատվաստումները բարելավվել են 2010-2013թթ. ընթացքում, որը սերտորեն կապված է հղիների զանգվածային սքրինինգի հետ (p<0,001): Հեպատիտ Բ–ի տարածվածությունը դեռևս շարունակվում է ազգաբնակչության և կանանց շրջանում, 2016-2018թթ. բնակչության շրջանում հեպատիտ Բ-ի վիրուսակրության ցուցանիշն ավելացել է 10,8-ից մինչև 21,7, իսկ կանանց շրջանում՝ 9,9-ից մինչև 19,4:
Keywords: Բժշկագիտություն; Առողջապահություն; Բժշկություն