Сравнительный анализ токсичности Bis[bis(3,5-dimethylpyrazol-1-yl)acetato]copper(II) Cu[HC(COO)(pzMe2)2]2 и Cu(II)2 (3,5-DIPS)4(H2O)3 Сu-содержащих комплексов - Карапетян, А. Г.; Сантини, К.; Пеллеи, М.; Григорян, В. С.; Даллакян, А. М.; Петросян, Ж. Г. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Այս աշխատանքի նպատակն է որոշել և համեմատել Bis[bis(3,5-dimethylpyrazol- 1-yl)acetato]copper(II) complex Cu[HC(COO)(pzMe2)2]2 (complex 1) և Cu(II)2 (3,5-DIPS)4(H2O)3 (complex 2) թունաբանական հատկությունները՝ գնահատելով ապրելունակությունը, կյանքի տևողությունը և արյան որոշ ցուցանիշներ։ Ստացված տվյալներով complex1-ը և complex2-ը ցածր թունաբանական հատկություններով միացություններ են։ Համաձայն հետազոտությունների արդյունքների՝ complex1 1450 մգ/կգ դոզայով կիրառման դեպքում մենք ստա- ցել ենք 87,5% ապրելունակություն, իսկ complex2-ի դեպքում ապրելունակության մակարդակը կազմել է 75% (այս երկու միացություններից complex2-ը ավելի թունավոր է, քանի որ նույն արդյունքը ձեռք է բերվում ավելի ցածր դոզայով): Complex 1-ի ներարկման դեպքում փորձարկման 3-րդ օրը նկատվել է արյան բոլոր ուսումնասիրված ցուցանիշների մակարդակի բարձրացում։ Դրան հաջորդել է նվազումը, և 7-րդ օրը տեղի է ունեցել արյան բոլոր ցուցանիշների նորմալացում, բացառությամբ թրոմբոցիտների քանակի։ Այնուամենայնիվ, այս ցուցանիշում նույնպես նկատվել է նորմալացման միտում, ինչը հանգեցրել է թրոմբոցիտների մակարդակի նորմալ արժեքի 21-րդ օրվա դրությամբ։ Complex 2-ի կիրառման դեպքում նկատվեցին հեմոգլոբինի մակար դակի զգալի նվազում, որը վերականգնվեց 7-րդ օրը, արյան մակարդման ժամանակի զգալի նվազում, որը պահպանվեց մինչև հետազոտության ավարտը: Արդեն 7-րդ օրը նշվել է նաև թրոմբոցիտների և էրիթրոցիտների մակարդակի զգալի նվազում։ Արյունաբանական ուսումնասիրությունների արդյունքները նույնպես հաստատեցին complex 1-ի նվազագույն թունաբանական հատկությունները: The purpose of this work is to determine and compare the toxicity of Bis[bis(3,5- dimethylpyrazol-1-y1) acetato] copper(II) Cu[HC(COO)(pz Me2)2]2 (complex 1) and Cu(II)2 (3,5-DIPS)4(H2O)3 (complex 2) by evaluating survival, life expectancy and some blood parameters. According to the obtained data, complex 1 and complex 2 turned out to be lowtoxic compounds. According to the test results: in the case of complex 1 at a dose of 1450mg/kg, we received a survival rate of 87,5%, and in the case of complex 2 at the same dose, the survival rate was 75% (of these two compounds, complex 2 has the highest toxicity, since an identical result is achieved with a lower dose). In complex 1, on the 3rd day of the experiment, an increase in the level of all studied blood parameters was observed. This was followed by a decrease and on the 7th day there was a normalization of all blood parameters except for the number of platelets. Nevertheless, a trend towards normalization was also observed in this indicator, which led to the normal value of platelet levels by the 21st day. When complex 2 was administered subcutaneously, a significant decrease in hemoglobin level was observed, which was restored by the 7th day, a significant decrease in VSC, which persisted until the end of the study. By the 7th day, a significant decrease in the levels of platelets and erythrocytes was also noted. The results of hematological studies also confirmed the lowest toxicity of complex 1.
Keywords: Բժշկագիտություն; Առողջապահություն; Բժշկություն