Нейроны – детекторы движения в экстрастриарной области 21б коры головного мозга кошки - Хачванкян, Д. К.; Меликсетян, А. А.; Казарян, А. Л.; Арутюнян-Козак, Б. А. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Տեսողական ֆիզիոլոգիայում երկար ժամանակ գերակայում էր այն կարծիքը, որ տեսողական նեյրոնների հատկությունների օրինաչափությունները, ի պատասխան տեսողական դաշտում շարժվող գրգռիչների ներկայության, ձևավորվում են՝ անշարժ գրգռիչներով որոշված նեյրոնի ընկալման դաշտի կառուցվածքով պայմանավորված: Այնուամենայնիվ, այս ուսումնասիրության մեջ ներկայացված փորձերի արդյունքները ցույց են տվել, որ էքստրաստրիար կեղևային 21բ դաշտում գոյություն ունի նեյրոնների փոքր խումբ, որոնք չեն արձագանքում անշարժ գրգռիչներին, մինչդեռ ինտենսիվ արձագանքում են շարժվող տեսողական գրգռիչներին: Այս նեյրոնների պատասխանների օրինաչափությունների մանրամասն ուսումնասիրությունը՝ տարբեր ձև, կոնտրաստ և շարժման օրիենտացիա ունեցող շարժվող գրգռիչների կիրառմամբ, բացահայտեց մուտք գործող տեսողական ինֆորմացիայի դիվերսիֆիկացման շատ բարձր աստիճան: Ենթադրվում է, որ այս նեյրոնները խիստ մասնագիտացված են տեսադաշտում շարժվող օբյեկտների հայտնաբերման և կենտրոնական մշակման գործում: In visual physiology, for a long time, the prevailing opinion was that the patterns of properties of visual neurons in response to the presence of moving stimuli in the visual field depend on the structure of the neuron's receptive field determined by stationary stimuli. However, the results of the experiments presented in this study showed that there is a small group of neurons in extrastriate cortical 21b field that do not respond to stationary stimuli, while showing an intense response to moving visual stimuli. A detailed study of the response patterns of these neurons using moving stimuli of different shape, contrast, and motion orientation revealed a very high degree of diversification of incoming visual information. These neurons are thought to be highly specialized in the detection and central processing of moving objects in the visual field.
Keywords: Բժշկագիտություն; Առողջապահություն; Բժշկություն