Assessment of Humoral Immune Response to SARS CoV-2 Virus among Work Staff - Tsakanyan, A. V.; Khachatryan, T. S.; Margaryan, A. V.; Melik-Andreasyan, G. G.; Keshishyan, А. Sh.; Nikolyan, S. A.; Andreasyan, N. A.; Martirosyan, S. T. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Целью статьи является определение наличия антител (IgG+IgM) к нуклео- капсидному (N) белку вируса SARS CoV-2 у обследованных 89 сотрудников коллектива отдельно взятой организации города Еревана. Вместе с этим отмечается, что соотношение обследованных женщин и мужчин составило 44 (47,7%) и 45 (46,7%) соответственно, а средний возраст составил 44,3 года (наивысший возраст 73 года, наименьший 24 года). Авторы приходят к выводу, что общая серопревалентность (наличие комбинированных антител IgG + IgM) к антигенам SARS CoV-2 у обследованных сотрудников составила 47,2% (95% ДИ 45,6-48,8), в то время как антитела отсутствовали у 47 сотрудников 52,8% (95% ДИ 52,2- 53,4). На основании изучения наличия антител к вирусу SARS CoV-2 в разных возрастных группах установлено, что самые высокие уровни антител обнаружены среди возрастных групп 30-39 лет (23,8%) и 40-49 лет (21,4%), наименьший – в группе лиц старше 70 лет (2,4%). В качестве исследовательской задачи авторами выяснена зависимость инфицированности лиц от группы крови. Известны были группы крови 77 из 89 сотрудников организации (42 женщины и 35 мужчин). В результате исследования выяснено, что по группам крови распределение уровня антител имеет следующее соотношение: 0(I), А(II), В(III), АВ(IV) – 15,7; 44,7; 21,2; 18,4% соответственно. Авторы приходят к выводу, что у лиц с группой крови А(II) инфицированность COVID-19 была выше, более чем в 2 раза, а наименьшая инфицированность отмечена у лиц с 0(I) группой крови, что коррелирует с результатами исследований зарубежных коллег. Հոդվածի նպատակն է պարզել Երևան քաղաքի կազմակերպություններից մեկում հետազոտված 89 աշխատակիցների SARS CoV-2 վիրուսի նուկլեոկապսիդ (N) սպիտակուցի նկատմամբ հակամարմինների (IgG+IgM) առկայությունը։ Հետազոտված տղամարդկանց և կանանց հարաբերակցությունը կազմել է համապատասխանաբար՝ 47,7% (44 տղամարդ ) և 46,7% (45 կին), իսկ միջին տարիքը՝ 44,3 տարեկան (առավելագույնը՝ 73 տարեկան, նվազագույնը՝ 24 տարեկան): Իրականացված ուսումնասիրության արդյունքները վկայում են, որ զննված աշխատակիցների ընդհանուր հակածինների SARS CoV-2 նկատմամբ համակցված IgG + IgM հակամարմիններ առկա են հետազոտվածների 47,2%- ում (95% ՀԳ 45,6-48,8): Ավելին, հակամարմինների ամենաբարձր մակարդակ դիտվել է 30-39 և 40-49 տարիքային խմբերում՝ համապատասխանաբար 23,8% և 21,4%, իսկ ամենացածր մակարդակ՝ 70 տարեկանից բարձր մարդկանց խմբում՝ 2,4%։ Մեր խմբի գիտական հետաքրքրությունների շրջանակում է եղել նաև վերլուծել արյան խմբերի և հակամարմինների մակարդակների միջև առկա կապը արյան խմբերի պատկանելությունը հայտնի 77 (42 կին և 35 տղամարդ) աշխատակիցների դեպքում: Հետազոտության արդյունքում պարզվել է, որ հակամարմինների մա- կարդակի բաշխումը, ըստ արյան խմբերի, ունի հետևյալ հարաբերակ- ցությունը՝ 0(I), A(II), B(III), AB(IV) խմբերում համապատասխանաբար՝ 15,7; 44,7; 21,2; 18,4%: Կատարված վերլուծության արդյունքները փաստում են, որ արյան A(II) խումբ ունեցող մարդկանց COVID-19-ով վարակվածությունը այլ արյան խմբերի համեմատ եղել է ավելի քան 2 անգամ բարձր: Ամենացածր վարակվածություն գրանցվել է 0(I) արյան խումբ ունեցող աշխատակիցների շրջանում, ինչն էլ հարաբերակցվում է միջազգային գիտական գրականության մեջ բերված օտարերկրյա հետազոտողների կողմից իրականացված ուսում- նասիրությունների արդյունքների հետ:
Keywords: Բժշկագիտություն; Առողջապահություն; Բժշկություն