Բացահանքերում զանգվածային պայթեցման բացասական ներգործությունների նվազեցման տեխնոլոգիա - Ահարոնյան, Գ․ Ա․ («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Բացահանքերում ապարների նախապատրաստումը` հանույթի պայթեցմամբ, մշտապես ուղեկցվում է այնպիսի բացասական երևույթներով, ինչպիսինք են գազի և փոշու գոյացումը, օդային և սեյսմային ալիքների առաջացումը, ինչպես նաև պայթեցված ապարների առանձին կտորների անկառավարելի թռիչքը: Այս կապակցությամբ բացահանքերում զանգվածային պայթեցումներ իրականացնելիս պահանջվում է հանքավայրի շրջանում սահմանափակել պայթեցման վերը թվարկած ներգործությունները: Առաջարկվել է պայթեցման բացասական ներգործությունների նվազեցման նոր տեխնոլոգիա` լիցքի խոռոչի պատին պայթուցիկ նյութի գազագոյացման արգասիքի սահմանային ճնշման փոքրացման ճանապարհով: Արամուսի բացահանքի օրինակով դիտարկվել է ապարի մանրացվածության աստիճանի կարգավորման և պայթեցման բացասական ներգործության նվազեցման հնարավորությունը: Взрывная подготовка горной породы к выемке на карьере всегда сопровождается такими негативными явлениями, как выделение пыли и газов, образование воздушной и сейсмической волн, а также неуправляемый разлет отдельных кусков взорванной породы. В этой связи при проведении массовых взрывов на карьере требуется ограничить вышеперечисленные негативные воздействия взрыва в районе месторождения. Предложена новая технология по снижению негативного воздействия взрыва путем уменьшения предельного давления газообразных продуктов взрывчатых веществ на стенке зарядной полости. На примерe Арамусского карьера рассмотрена возможность регулирования степени дробления породы и снижения негативного воздействия взрыва. The explosive preparation of rock for excavation at the open pit is always accompanied by such negative phenomena as the release of dust and gases, the formation of air and seismic waves, as well as the uncontrolled scattering of separate pieces of exploded rock. In this regard, when carrying out mass explosions at an open pit, it is necessary to limit the on above-mentioned negative effects of an explosion in the field area. A new technology of detonation is proposed to reduce the negative impact of an explosion by reducing the limiting pressure of gaseous products of explosives on the wall of the charging cavity. Using the example of the Aramus open pit, the possibility of regulating the degree of rock crushing and reducing the negative impact of the explosion is considered.
Keywords: Ընդերքօգտագործման տեխնոլոգիաներ