An Offset Calibration Method For A High Speed Receiver - Grigoryan, H. T. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Գերմեծ ինտեգրալ սխեմաները (ԳՄԻՍ) ունեն լայն կիրառություններ բազմազան սարքերում, ինչպիսիք են շարժական, ինտերնետային սարքավորումները, անձնական համակարգիչները, ավտոմեքենաները և ռազմական ու տիեզերական համակարգերը: Անալոգային մասերը, ինչպիսիք են օպերացիոն ուժեղարարները, լարման ուղղիչները, անալոգաթվային կերպափոխիչները, կարևոր դեր են խաղում այժմյան ինտեգրալ սխեմաներում: ԳՄԻՍ նախագծերում արտաքին լարման աղբյուրների լարման արժեքները բարձր ճշտություն չունեն, և ներկայիս նախագծերն իրականացվում են` հաշվի առնելով սնման լարման ±10% փոփոխությունը: Բայց և այնպես ճշտության այսպիսի մակարդակն առաջացնում է խնդիրներ արագագործ ընդունիչ հանգույցներում, որտեղ լարման թեկուզ մի քանի միլիվոլտի փոփոխությունը կարող է հանգեցնել մեծ անճշտությունների, ինչպիսին է, օրինակ, շեղման լարումը: Այսպիսի խնդիրներ ի հայտ են գալիս արագագործ ընդունիչ հանգույցներում, որտեղ ընդունիչ տվյալի ազդանշանի բացվածքը փոքր է 100 մՎ-ից: Ներկայացված է արագագործ ընդունիչ հանգույցում շեղման լարման չեղարկման տեխնիկա, որը հնարավորություն է տալիս՝ իջեցնելու շեղման լարման արժեքը մինչև ±5 մՎ, հաշվի առնելով 4,5 սիգմա հնարավոր տեխնոլոգիական վարիացիան: В настоящее время сверхбольшие интегральные схемы (СБИС) имеют различные приложения, такие как мобильные устройства, устройства IOT, автомобили, военные и космические системы и т.д. Аналоговые части, такие как операционные усилители, выпрямители, аналого-цифровые преобразователи, играют важную роль в современных интегральных схемах (ИС). В проектах СБИС значения внешнего источника напряжения не имеют высокой точности, и в настоящее время реализуются схемы с учетом ±10% отклонения значений напряжения питания. Однако такие уровни точности вы- зывают проблемы в быстродействующих приемных узлах, где изменение напряжения даже на несколько милливольт может привести к серьезным неточностям, таким как смещение напряжения на пути приема. Такие проблемы встречаются в быстродей- ствующих приемных узлах, где размах принимаемых данных может быть менее 100 мВ. Представлен метод компенсации смещения для быстродействующего тракта приемника, который может снизить напряжение смещения до диапазона ±5 мВ, охватывающего возможный диапазон изменения технологии 4,5 сигма. Nowadays VLSI circuits have various applications such as mobile devices, IOT devices, PCs, automobiles, military and space systems, etc. Analog parts, such as operational amplifiers, rectifiers, analog-to-digital converters play major roles inside the modern integrated circuits (IC). In VLSI designs external voltage source values do not have high precision and currently schematic designs are implemented considering the ±10% variation of the supply voltage values. However, such accuracy levels cause problems in high speed receivers where variation of voltages even with a few millivolts can result in major inaccuracies such as the offset voltage in the receiving path. Such problems do exist in high-speed data receivers where the swing of the received data can be less than 100 mV. In this paper an offset cancelation technique for a high speed receiver path is presented which can lower the offset voltage up to ±5 mV range covering the 4.5 sigma possible technology variation range.
Keywords: Microelectronics