Ռենիումի փոխազդեցությունը մետաղների հետ և միջմետաղական միացությունների առաջացումը - Սիմոնյան, Վ. Ա. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Կատարվել է IV-VIII խմբի մետաղական անցումային տարրերի հետ ռենիումի փոխազդեցության գործընթացի վերլուծություն: Ցույց են տրվել ռենիումի՝ որպես լեգիրող տարրի առավելությունները կոնստրուկցիոն պողպատների և հատկապես հատուկ տեխնիկայում օգտագործվող պողպատների լեգիրման դեպքում: Re-ի համաձուլվածքները, ինչպիսիք են վոլֆրամի, մոլիբդենի և տանտալի համաձուլվածքները, ջերմադիմացկուն և դժվարաեռ լինելուց բացի, օժտված են առանձնահատուկ պլաստիկությամբ, ինչը պայմանավորված է ածխածնի անջատումով փխրուն կարբիդներից և ռենիումի ու ածխածնի պինդ լուծույթների առաջացումով: Ցույց է տրվել, որ ռենիումը ութերորդ խմբի տարրերի հետ առաջացնում է անսահմանանփակ լուծելիությամբ պինդ լուծույթներ: Проведен анализ процесса взаимодействия рения с металлическими переходными элементами IV-VIII групп. Показаны преимущества рения как легирующего элемента на примере конструкционных сплавов, особенно для сталей специального машиностроения. Сплавы рения, как и сплавы вольфрама, молибдена и тантала, помимо жаропрочности и твердости, обладают особой пластичностью, что обусловлено выделением углерода из хрупких карбидов с образованием твердых растворов рения и углерода. Показано, что рений образует твердые растворы с бесконечной растворимостью с элементами VIII группы. Interaction of rhenium with transition metals of the IV-VIII groups has been analyzed. The advantages of rhenium as an alloying element for construction steels and especially for steels used in special machinery have been demonstrated. Besides being heat and boil resistant, like tungsten, molybdenum and tantalum alloys, Re alloys are also uniquely plastic which is due to separation of carbon from brittle carbides and formation of solid rhenium and carbon solutions. It has been demonstrated that rhenium and elements of the eighth group form solid solutions with unlimited solubility.
Keywords: Մետալուրգիա