The Analysis Of Dynamic Of The Monthly Average Import Prices Of The Main Grains In The Period 2020-2022 And Forecasts (By The Data Of RA) - Aleksanyan, Vardan; Keshishyan, Gevorg; Shirokov, Sergey; Trushkina, Irina; Sahakyan, Alik
2020թ․ ի վեր Covid-19 համաճարակը, իսկ Հայաստանի Հանրապետությունը նաև արցախյան երկրորդ պատերազմը իրենց ազդեցությունը թողեցին երկրների միջև արտաքին առևտրաշրջանառության, ապրանքների համաշխարհային գների, ֆինանսական շուկաների վրա։ Այս փորձություն-ներից անմասն չմնաց նաև Հայաստանի Հանրապետությունը։ Երկրի պարենային անվտանգության ապահովումը հիմնականում պայմանավորված է հացահատիկների հիմնական տեսակների անխափան ներմուծմամբ, որոնց գները ուսումնասիրվող տարիներին բնութագրվել են ուրույն դինամիկայով։ Դեռևս 2020թ սկսած և շարունակվող տնտեսաքաղաքական իրավիճակում հացահատիկների հիմնական տեսակների ներմուծման գների դինամիկայի վերլուծությամբ և առաջիկա ամիսներին դրանց գիտականորեն հիմնավորված կանխատեսումների անհրաժեշտությամբ է պայմանավորված սույն հետազոտության արդիականությունը։ Հոդվածի հիմնական նպատակն է՝ ուսումնասիրել ներմուծվող հացահատիկի հիմնական տեսակների ներմուծման միջին ամսական գների սեզոնայնության, զարգացման հիմնական միտումի և պատահականության բաղադրիչները՝ առաջիկա ամիսներին ներմուծման միջին գների կանխատեսման համար: С 2020 года эпидемия Covid-19 и вторая Арцахская война нега-тивно повлияли на внешнеторговый оборот между странами, мировые цены на товары и финансовые рынки. Не осталась в стороне от этих испытаний и Республика Армения. Обеспечение продовольственной безопасности страны в основном определяется бесперебойным импортом основных видов зерна, цены на которое в исследуемый период имели специфическую динамику. Актуальность данной статьи обусловлена необходимостью анализа ежемесячных импортных цен на основные виды зерна в 2020-2022 гг. и их научного прогнозирования в текущей экономической и политической ситуации. Основной целью настоящего исследования является изучение особенностей динамики импортных среднемесячных цен на основные виды импортируемого зерна и выявление сезонных, трендовых составляющих этих временных рядов для прогнозирования цен на ближайшие месяцы.
Keywords: Economics