Моделирование режима экрана силового кабеля - Н. П. Бадалян; М. К. Багдасарян; Г. П. Колесник (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Рассматриваются вопросы режима экрана силового однофазного кабеля с изоляцией из сшитого полиэтилена (СПЭ-изоляцией) при заземлении экрана кабеля с двух концов. Получены соотношения для определения тока в “земляном канале” на основании предложенной схемы замещения с учетом сопротивления заземлителей. Приведены расчетные значения тока “земли” для кабелей с СПЭ-изоляцией с различными сечениями экрана. Выполнена оценка перенапряжения на экране кабеля при одностороннем заземлении. Դիտարկվում է միաֆազ ուժային էլեկտրական մալուխի էկրանային ռեժիմը կարված պոլիէթիլենի մեկուսացմամբ (ԿՊԷ-մեկուսացմամբ), երբ մալուխային էկրանը հողանցված է երկու ծայրերում:Առաջարկվող համարժեք սխեմայի հիման վրա, հաշվի առնելով հողանցման դիմադրությնները, ստացված են արդյունքներ՝ ստանդարտներ «հողային ալիքում» հոսանքի մեծության որոշման համար։ Ներկայացվում են «հողի» հոսանքի մեծության հաշվարկային արժեքները տարբեր էկրանային կտրվածք ունեցող ԿՊԷ-մեկուսացմամբ ուժային մալուխների համար։ Կատարվել է միաֆազ, միակողմանի հողանցմամբ ուժային էլեկտրական մալուխի էկրանային գերհզորության գնահատում։ The screen mode of a single-phase power cable with XLPE insulation is considered when the cable shield is grounded at both ends. Ratios for the determined current in the "earthen channel" on the basis of the proposed equivalent circuit with regard to the resistance of earthing are obtained. The calculated values of the "earth" current for cables with the XLPE insulation with different screen sections are given. An overvoltage evaluation is performed on the cable screen with one-sided grounding.
Keywords: Electrical engineering; Electronics; Nuclear engineering; Technology