The Nature Of Correlation Between Production Factors And Viticulture Development Of Armenia - Asatryan, Hovhannes
Հոդվածի հիմնական նպատակն է գնահատել արտադրական գործոնների ազդեցությունը ՀՀ խաղողագործության զարգացման վրա: Հոդվածի շրջանակներում լուծվել են հետևյալ խնդիրները. · ուսումնասիրվել է խաղողագործության ոլորտի արդյունքային ցուցանիշների դինամիկան, · ուսումնասիրվել է արտադրության միջոցների շուկայի իրավիճակը և դրանց գների մակարդակը, · գնահատվել են խաղողագործության զարգացման նախադրյալները և հնարավոր խոչընդոտները: Թեմայի արդիականությունը կայանում է նրանում, որ ոլորտը բավականաչափ ուսումնասիրված չէ: Չկա որևէ ուսումնասիրություն, որտեղ մանրամասն կերպով գնահատվել են վերոնշյալ խնդիրները։ Այս հետազոտության շրջանակներում կիրառվել են համեմատական, նկարագրական, տնտեսա-վիճակագրական, համեմատական-վերլուծական մեթոդներ: Տնտեսամաթեմատիկական մեթոդի օգտագործմամբ՝ գնահատվել են ՀՀ-ում խաղողագործության զարգացման առանձնահատկությունները, վերլուծվել և ամփոփվել են ստացված արդյունքները։ Հետազոտության շրջանակներում մանրամասն անդրադարձ է կատարվել արտադրական գործոններին և խաղողագործության զարգացման վրա դրանց ազդեցության բնույթին: Կատարվել է գործոնային վերլուծություն, որի արդյունքում պարզվել է, որ ՀՀ պայմաններում արտադրության հետ կապված գործոնները էական ազդեցություն չունեն խաղողագործության զարգացման վրա։ Խաղողագործության զարգացման առկա դինամիկան առավելապես պայմանավորված է այլ գործոնների ազդեցությամբ։ Основной целью данной статьи является оценка влияния производственных факторов на развитие виноградарства в Армении. Чтобы решить изучаемых в статье проблемы были поставлены следующие задачи: · изучить динамика показателей продуктивности отрасли виноградарства, · изучить рыночное положение средств производства и уровень их цен, · оценить предпосылки развития виноградарства и возможные препятствия. Актуальность темы заключается в том, что сфера недостаточно изучена. Нет ни одного исследования, в котором были бы подробно рассмотрены вышеупомянутые проблемы. В исследовании использовались сравнительный, описательный, экономико-статистический, сравнительно-аналитический методы. С помощью экономико-математического метода оценены особенности развития виноградарства в Республике Армения, проанализированы и обобщены результаты. В рамках исследования подробно рассмотрены производственные факторы и характер их влияния на развитие виноградарства. Проведен факторный анализ, в результате которого установлено, что факторы, связанные с производством в условиях Республики Армения, не оказывают существенного влияния на развитие виноградарства. Современная динамика развития виноградарства во многом обусловлена влиянием других факторов.
Keywords: Economy