Микроволновый инфразвуковой сенсор - В. С. Аракелян (Հայաստանի ԳԱԱ)
Предлагается новый тип инфразвуковых сенсоров с высокой чувствительностью (~107Гц/Па) и широким динамическим диапазоном ( > 108dБ) без ограничения по низкой частоте инфразвука на основе микроволнового коаксиального резонатора, нагруженного на емкость. Приведены методика расчета таких сенсоров и результаты статических испытаний изготовленного датчика на частоте 2,5 ГГц. Проведенные испытания показали соответствие расчетных и экспериментальных данных. Առաջարկվում է բարձր զգայնությամբ ~107Հց/Պա և լայն դինամիկական տիրույթով ( > 108 դԲ) ինֆրաձայնային սենսորների նոր տեսակ, առանց ինֆրաձայնի ցածր հաճախությամբ սահմանափակման, կոաքսիալ միկրոալիքային ռեզոնատորի հիման վրա՝ բեռնված ունակությամբ։ Ներկայացված են նման սենսորների հաշվարկի մեթոդիկան և պատրաստված տվիչի ստատիկական փորձարկումների արդյունքները 2,5 ԳՀց հաճախության դեպքում։ Կատարված փորձարկումները ցույց են տվել հաշվարկային և փորձարարական տվյալների համապատասխանությունը։ A new type of infrasound sensors based on coaxial resonator loaded by a capacity with high sensitivity (Δf ≈ 10 7 Hz/Pa) and wide dynamic range ( > 108 dB) without a low infrasound frequency limit are proposed. The calculation method of such sensors and the results of static tests are introduced. The tests have showed the agreement between the calculated and experimental data.
Keywords: Technology