Այրիչների հարմարադասման ազդեցությունը ազոտի թերմիկ օքսիդների ելքի վրա - Ս. Հ. Էլբակյան (Հայաստանի ԳԱԱ)
Այրիչների տիպային դասավորվածությունը էական ազդեցություն ունի ազոտի օքսիդների ելքի վրա՝ պայմանավորված հնոցային խցում ջերմանջատման, այրման արգասիքներով հնոցային տարածության լցվածության և ջերմազանգվածափոխանակության պայմանների փոփոխությամբ: Նպատակ ունենալով գնահատելու այրման արգասիքներում պարունակվող ազոտի օքսիդների քանակությունը այրիչների տարբեր հարմարադասման դեպքում՝ մշակվել են հաշվարկային ալգորիթմ և համապատասխան բլոկ-սխեմա: Գնահատվել է նաև ջահի հովացման արագության ազդեցությունը ազոտի թերմիկ օքսիդների ելքի վրա: Типичная компоновка горелок оказывает существенное влияние на выход оксидов азота, что обусловлено теплоотдачей в камере сгорания, наполнением продуктов сгорания в топочной камере и изменениями условий тепломассообмена. С целью оценки количества оксидов азота, содержащихся в продуктах сгорания, для различных случаев компоновки горелок разработаны расчётный алгоритм и соответствующая блок-схема. Оценено также влияние скорости охлаждения факела на выход термических оксидов азота. The typical arrangement of burners has a significant influence on the formation of thermal oxides of nitrogen caused by changes in the heat and mass exchange conditions in the furnace and by changes in the furnace fullness with exhaust gases. Aimed at evaluating the amount of nitrogen oxides in exhaust gases at different arrangements of burners, an evaluation algorithm and an adequate diagram are developed. The influence of the cooling effect of the torch on nitrogen oxide formation is also estimated.
Keywords: Technology