Влияние места расположения опоры на величину критической нагрузки сжатого стержня - А. А. Саакян (Հայաստանի ԳԱԱ)
Рассматривается задача устойчивости прямолинейного стержня, закрепленного на одном конце и сжимаемого на другом конце центральной осевой нагрузкой, при наличии дополнительной опоры. Рассмотрены три случая закрепления конца стержня: шарнирное, жесткое и скользящее, а также случаи как консервативной силы, так и следящей силы. Получены зависимости критической сжимающей нагрузки от места расположения дополнительной опоры. Հետազոտվել է մեկ ծայրով ամրակցված և մյուս ծայրից կենտրոնական առանցքային բեռով սեղմվող ուղղաձիգ ձողի կայունության խնդիրը, երբ առկա է լրացուցիչ միջանկյալ հենարան: Դիտարկվել են ամրակցման երեք տարբեր պայմաններ՝ հոդակապ, կոշտ ամրացում և սահող ամրացում, ինչպես նաև տարբեր բեռներ՝ կոնսերվատիվ և հետևող: Ստացվել են սեղմող կրիտիկական բեռի կախվածությունները լրացուցիչ հենարանի դիրքավորման տեղից: The stability problem of а straight bar with one fixed end, and compressed by a central axial load at the other end at an additional support is considered. Three cases of endfixing: swivel support, fully fixed and slide bush, as well as different loads: conservative and follower are considered. The dependences of the critical compressive load on the location of additional support are obtained.
Keywords: Technology; Mechanical engineering and machinery