Բժշկական որոշումների կայացման աջակցման ցանցային ավտոմատացված համակարգի մշակումը - Ե. Ա. Մանասյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Մշակվել է բժշկական որոշումների կայացմանն աջակցող ցանցային ավտոմատացված համակարգ։ Համակարգը թույլ է տալիս ուղղորդել բժիշկներին որոշումները կայացնելիս, այսինքն՝ ախտորոշելու, հետազոտությունների խումբը որոշելու և բուժման կուրս նշանակելու ժամանակ։ Այն կատարում է խորհրդատուի դեր։ Ավտոմատացված համակարգն ուսուցանվում է բժիշկ մասնագետների օգնությամբ, այնուհետև դառնում է ինքնաուսուցվող։ Հնարավոր է ավելացնել նոր տվյալներ, որոնց հիման վրա համակարգը կինքնաուսուցանվի։ Այն փորձարարական ստուգում է անցել դիաբետ հիվանդության տվյալներով։ Исследована и разработана сетевая система для поддержки принятия клинических решений. Автоматизированная система предоставляет помощь врачам во время клинического процесса принятия решений, т.е. решений группы диагностики, лечения и исследований. Сетевая автоматизированная система обучает с помощью врачей-специалистов, а затем становится самообучаемой, т.е. позволяет добавлять новые данные, на основе которых она будет самообучаться. Проведена экспериментальная проверка на основе данных заболевания диабетом. A network system for clinical decision-making is investigated and developed. This system helps the doctor in the clinical decision-making process, i.e. diagnosis, treatment and research group decisions. This automated system is taught by medical specialists, then becomes a self-learning system, allowing to add new data based on which the system will be self-learning. It has been tested by the data on diabetis.
Keywords: Technology